Un oficial din provincia chineză Xinjiang l-a acuzat, luni, pe fostul secretar de stat american Mike Pompeo că a încercat să afecteze relaţiile Chinei cu noua administraţie de la Washington prin criticile dure faţă de acţiunile împotriva etnicilor uiguri.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Xu Guixiang, purtătorul de cuvânt al filialei din provincia Xinjiang a Partidului Comunist chinez, este nemulţumit că Mike Pompeo a catalogat acţiunile de reprimare împotriva etnicilor uiguri drept „acte de genocid”. „De ce a organizat un astfel de spectacol, o astfel de farsă, de ce a spus minciuna secolului? Vrea să mineze şi să obstrucţioneze dialogul cu noua Administraţie din SUA?”, a declarat Xu Guixiang, citat de agenţia Associated Press, scrie Mediafax.

Abuzurile comise de autorităţile chineze asupra etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang reprezintă „acte de genocid”, a anunţat, pe 19 ianuarie, Departamentul de Stat de la Washington, în ultima zi a mandatului secretarului de Stat Mike Pompeo.

„Cred că genocidul continuă şi că asistăm la o încercare sistematică a partidului unic din statul chinez de distrugere a uigurilor. Sunt crime împotriva umanităţii care au fost comise împotriva uigurilor musulmani şi a altor membri ai grupurilor etnice şi religioase din Xinjiang”, a afirmat Mike Pompeo. Autorităţile din China au comis „acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate asupra a peste un milion de civili”, a acuzat Mike Pompeo, denunţând şi cazuri de muncă forţată sau de îngrădire a libertăţii religioase şi de expresie.

Noul secretar de stat american, Antony Blinken, a anunţat că este de acord cu evaluarea fostei Administraţii de la Washington privind acţiunile de reprimare din China.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, începând din anul 2016, autorităţile chineze au transferat cu forţa peste un milion de uiguri sau membri ai altor grupuri minoritare în penitenciare şi centre de îndoctrinare.​

Citește și: