Partidul comunist aflat la putere în Vietnam a încheiat luni lucrările celui de-al 13-lea congres naţional cu o conferinţă de presă la care liderul partidului, Nguyen Phu Trong, şi-a reluat angajamentele de a combate corupţia în rândurile formaţiunii, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Presedintele vietnamez Nguyen Phu TrongFoto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Profimedia

"Am recuperat milioane de dolari americani. Vom continua lupta împotriva corupţiei", a declarat Trong în sala de presă arhiplină.

Trong, reales duminică pentru un al treilea mandat de secretar general al Partidului Comunist Vietnamez, a condus pe parcursul celui de-al doilea mandat al său o intensă campanie anticorupţie, în cadrul căreia au fost arestaţi mai mulţi oficiali de rang înalt, iar doi membri ai Biroului politic au fost excluşi din partid, unul dintre ei fiind acum în închisoare.

Realegerea lui Trong pentru încă cinci ani a fost posibilă după adoptarea unei rezoluţii care permite menţinerea la conducere a unei persoane de vârsta sa, el având deja 76 de ani.

Al 13-lea congres a adoptat, între altele, oficial ambiţiile de a ridica creşterea anuală a economiei vietnameze de la 6% cât era înainte de pandemie la 6,5%-7% în cincinalul 2021-2025, planul în acest sens vizând între altele creşterea rolului Vietnamului de hub pentru giganţi tehnologici ca Samsung şi Intel, dar şi o ridicare a statutului acestei ţări de la destinaţie pentru muncă low-cost la centru al ştiinţei şi tehnologiei, notează Reuters.

Vietnamul a avut de câştigat din războiul comercial dintre China şi SUA, care sunt principalii săi parteneri comerciali, devenind o opţiune populară într-un context în care mulţi producători occidentali au început să-şi mute producţia din China.