Fenomenul WallStreetBets a făcut înconjorul presei internaționale săptămâna trecută după ce investitorii individuali s-au revoltat pe Reddit împotriva unora dintre cele mai renumite fonduri de investiție din SUA, relatează Market Insider.

WallStreetBetsFoto: Captura YouTube

Ceea ce a început ca un mic grup de pe Reddit discutând investițiile riscante a explodat rapid, devenind un forum cu 6,2 milioane de membri.

Dacă în trecut marile mutări de pe piețele financiare s-au datorat raportările trimestriale sau anunțurilor privind achiziții și fuziuni, astăzi un singur tweet sau o postare de pe forumul WallStreetBets poate afecta semnificativ prețul acțiunilor unor companii.

Evident, cel mai clar exemplu este fenomenul GameStop.

Membrii WallStreetBets au coordonat în ultimele trei săptămâni achiziția de acțiuni ale retailerului american, ducând la explozia cu peste 1.200% a acțiunilor companiei de la 11 ianuarie.

WSB este un colț al Reddit în care utilizatorii privesc piețele ca pe un joc, folosesc fără jenă limbaj obscen și, în unele cazuri, realizează câștiguri uriașe în timp ce memează Wall Street-ul.

Uite 10 dintre cele mai bune citate recente ale utilizatorilor WallStreetBets, ușor editate pentru claritate:

1. AMERICANII NU POT CUMPĂRA GME, BB (n.r. simbolul de pe bursă al GameStop și BlackBerry) ?! AJUTORUL ESTE PE DRUM!! CANADIENILOR!! NOI NU AVEM VREO RESTRICȚIE DE GENUL!! CUMPĂRAȚI TOATE ACȚIUNILE GME ȘI BB PE CARE LE PUTEȚII!! Nu doar canadieni! Întreaga lume vine în ajutor acum! SUNTEM O FORȚĂ GLOBALĂ CARE NU POATE FI IGNORATĂ!!”, a scris utilizatorul „SubstantialTent”, comentariul său fiind apreciat de 159.000 de useri.

2. „Cumpărați mai mult în timpul scăderilor dacă puteți dar cel puțin nu vindeți. Trebuie doar să rezistăm până când cedează ei. Acțiunile de astăzi ale câtorva brokeri arată cât de disperați devin fondurile de investiții. Țineți cu mâinile voastre imuabile de diamant de dragul tuturor lucrurilor care vă sunt dragi și vom sparge Wall Street ÎMPREUNĂ în timp ce facem câștiguri gigantice”, a comentat „uwilmire”, 135.000 de voturi.

3. „Este timpul ca guvernul să facă un bailout pentru acționarii GME la 10.000 de dolari acțiunea. Asta ar fi în mare echivalentul bailoutlui din 08 necesar pentru a preveni 'riscurile sistemice'”, a afirmat „TheHappyHawaian”, 64.300 de voturi.

4. „PĂRĂSIȚI ROBINHOOD. Ei nu merită să câștige de pe urma noastră după pierderile de milioane pe care le-au cauzat. Ar putea dura câteva zile dar nivelați la pământ Robinhood și trimiteți [acțiunile ]GME până la Lună”, a comentat „does-it-matter”, 206.000 de voturi.

5. „IMPORTANT!! NU EXISTĂ VÂNZĂTORI!! NU VĂ PANICAȚI DACĂ VEDEȚI PREȚUL SCĂZÂND ȚINEȚI LINIA!”, comentariu din partea lui „SaintHakop”, 150.000 de voturi.

6. „Ok, ascultați r....... Știu că e vineri și că unele din creierele voastre de maimuțe [ce vor să facă profit] pe termen scurt se gândesc să îi abandoneze pe frații voștri. Mâinile voastre din hârtie încep să aibe crampe. DAR NU PUTEM VINDE! Încă există cantități MASIVE de pariuri short împotriva $GME (...) Unele pariuri s-au stins dar multe NOIpariuri le-au luat locul în ultimele zile în speranța că $GME va căpia”, a afirmat „HoldUnitYouDie”, 17.500 de voturi.

7. „Eram la începutul adolescenței în timpul crizei din '08. Îmi amintesc cu claritate repercusiunile enorme pe care le-au avut asupra vieții mele și vieții celor apropiați acțiunile iresponsabile a celor de pe Wall Street...Pentru Melvin Capital: reprezinți tot ce am urât în acea perioadă. Ești o firmă care face bani exploatând o companie și manipulând piețele și mass-media în avantajul tău. Existența ta este amintește constant că cei aflați la conducere în timpul perioadei cu atâtea greutăți din '08 încă nu au fost pedepsiți (...) [Lucrul] acesta este personal pentru mine și milioane de alte persoane”, a relatat „ssauronn”, 139.000 de voturi.

8. Acum pot să îi scriu un cec mamei mele și să plătesc tratamentul surorii mele pentru (boala) Lyme. Acesta a fost un an foarte greu dar sunt atât de recunoscător fiecăruia dintre voi”, a relatat „Stammbomb”, 119.000 de voturi.

Citește și: