Facebook le permite utilizatorilor să profite de răspândirea unor teorii false potențial periculoase și dezinformări despre pandemie și vaccinuri, inclusiv prin implementarea de instrumente de strângere de bani pe pagini cu conținut marcat de fact-checkerii gigantului social media, relatează The Guardian.

FacebookFoto: Radek Ziemniewicz, Dreamstime.com

O anchetă a găsit 430 de pagini - urmărite de 45 de milioane de oameni - care folosește instrumentele Facebook, inclusiv „magazine” virtuale și abonări de fani, în timp ce răspândea informații false despre Covid-19 sau vaccinări.

Constatările vin în ciuda promisiunii făcute anul trecut de platformă că niciun utilizator sau companie nu ar trebui să profite direct din informațiile false despre imunizarea împotriva Covid-19.

Ocazional, Facebook primește o parte din venituri și beneficiază din punct de vedere financiar de pe urma utilizatorilor care se implică în conținut.

Cercetarea, realizată de Biroul de jurnalism de investigație cu sediul în Londra, este posibil să fi descoperit doar o mică parte din cantitatea vastă de dezinformare monetizată pe Facebook legată de pandemie și vaccinuri.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că compania investighează exemplele aduse la cunoștință și „a eliminat un număr mic de pagini care ne-au fost semnalate pentru încălcarea politicilor noastre”.

Cu toate acestea, multe dintre postările identificate ca dezinformare nu încalcă regulile Facebook, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a oferi detalii.

„Ancheta noastră inițială arată că un număr mare de pagini semnalate au avut zero încălcări ale politicilor noatre împotriva dezinformării dăunătoare și am contesta exactitatea generală a datelor furnizate”, a spus el.

Paginile identificate includeau site-uri pentru comedieni și lideri religioși, personalități din social media și reporteri din mass-media.

Există un număr mare de site-uri de sănătate alternativă, axate pe o serie de subiecte, de la nutriție la yoga și wellness. Doar o minoritate se concentrează în mod clar asupra pandemiei sau împotriva vaccinării. Ceilalți partajează conținut către un public mai larg.

Șapte limbi sunt reprezentate - inclusiv germana, ebraica, poloneza și spaniola - ajungând la cititori din întreaga lume.

Peste 260 de pagini identificate de Birou de Jurnalism au postat dezinformări despre vaccinuri.

Restul includ informații false despre pandemie, despre vaccinuri în general sau combinație a celor două.