Mișcarea împotriva inegalităților rasiale ”Black Lives Matter”, care a fost relansată anul trecut în urma decesului afro-americanului George Floyd, a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace de către un parlamentar norvegian, relatează AFP.

Protest Black Lives Matter in New YorkFoto: STARMAX / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Înființată în 2013 în Statele Unite, mișcarea „a devenit una dintre cele mai puternice mișcări din lume în lupta împotriva nedreptății rasiale”, a declarat sâmbătă pentru AFP Petter Eide, deputatul Stângii Socialiste (SV).

„A început în urmă cu câțiva ani în Statele Unite (...) apoi s-a răspândit în multe alte țări, sensibilizând cu privire la importanța luptei împotriva nedreptății rasiale”, a continuat el.

După moartea lui George Floyd, un american de culoare ucis de un polițist alb în mai 2020 în Statele Unite în timpul unui arest, „Black Lives Matter” a cerut multor instituții din întreaga lume schimbări și o reprezentare mai bună.

Potrivit lui Petter Eide, mișcarea „a deschis dezbaterea și (a atras) atenția în multe țări”.

Zeci de mii de oameni (parlamentari și miniștri din toate țările, foști laureați, unii profesori universitari etc.) au dreptul să propună o candidatură pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Candidaturile, care trebuie trimise înainte de termenul limită de 31 ianuarie, sunt, în general, păstrate secrete, cu excepția cazului în care promotorii lor aleg să își dezvăluie alegerea.

Se știe că fondatorul controversat al site-ului WikiLeaks Julian Assange, trei opozante belaruse în frunte cu Svetlana Tihanovskaia, organizaţii care acţionează în domeniul vaccinării – CEPI şi GAVI – sau în favoarea libertăţii presei – RSF şi CPJ -, reţeaua internaţională de ”fact-checkeri” IFCN sau fostul preşedinte american Donald Trump au fost, de asemenea, propuşi.

Nobelul va fi acordat la începutul lunii octombrie.

Anul trecut, distincţia a fost acordată Programului Alimentar Mondial (PAM).