Rusia şi Turcia au deschis un centru comun sâmbătă de monitorizare a încetării focului în Nagorno-Karabah, convenit în urma conflictului izbucnit în regiune anul trecut, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării azer, transmite Agerpres.

Soldati din Nagorno KarabahFoto: Narek Aleksanyan / AFP / Profimedia

Centrul, a cărui înfiinţare a fost convenită de ambele ţări în noiembrie, a fost deschis oficial în regiunea Agdam din Azerbaidjan. El va fi alcătuit din până la 60 de militari fiecare din Turcia şi din Rusia, potrivit unui comunicat al ministerului.

După şase săptămâni de lupte, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat o încetare a focului intermediată de Rusia pentru enclavă, recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului dar cu populaţie în principal etnici armeni.

Turcia a declarat vineri că un general turc şi un personal de 38 de membri vor lucra în centru. Potrivit Ministerului Apărării rus, citat de Interfax, "monitorizarea va fi efectuată prin utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot, precum şi evaluarea datelor primite de la alte surse".

Turcia sprijină Azerbaidjanul în legătură cu Nagorno-Karabah şi i-a criticat pe copreşedinţii aşa-numitului Grup de la Minsk al OSCE pentru nerezolvarea vechiului conflict după decenii de mediere. Grupul de la Minsk este condus de Statele Unite, Franţa şi Rusia.