Statele Unite trebuie să-şi repare propria democraţie pentru a contracara mai eficient China şi a o face "să plătească consecinţele" comportamentului său "agresiv", a declarat vineri un consilier apropiat al preşedintelui american Joe Biden prezentându-şi strategia împotriva puterii rivale, notează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consilierul pentru securitate naţională al noului preşedinte american, Jake Sullivan, a confirmat fermitatea afişată până în prezent de guvernul Statelor Unite, evocând chiar în unele aspecte o "continuitate" cu politica lui Donald Trump.

"China încearcă să demonstreze că modelul chinez este mai bun decât modelul american", bazându-se pe "disfuncţionalităţile şi diviziunea din Statele Unite", a afirmat el în cursul unei discuţii cu predecesorul său Robert O'Brien, consilier al fostului preşedinte republican, organizată de think tankul United States Institute for Peace.

Prin urmare, primul dintre cei patru piloni ai politicii americane trebuie să fie "repararea bazelor fundamentale ale democraţiei noastre', indiferent dacă este vorba de "sistemul democratic în sine" ori de "inegalităţile rasiale" şi "economice".

"Al doilea pas este să recunoaştem că vom fi mai eficienţi" acţionând "mână în mână cu aliaţii noştri democraţi", a adăugat Jake Sullivan.

El a subliniat că Statele Unite, împreună cu aliaţii lor din Europa şi Asia, reprezintă "mai mult de jumătate din economia globală", ceea ce le oferă "pârghia necesară pentru a obţine rezultate" şi "a apăra o serie de principii în faţa agresiunii" din partea Chinei, potrivit Agerpres.