PIB-ul Taiwanului a crescut cu aproape 3% în 2020, potrivit estimărilor oficiale publicate vineri, ceea ce face din insulă una dintre cele mai performante economii din lume în perioada pandemiei de Covid-19 și depășind China pentru prima oară în 30 de ani, scrie AFP.

Harta TaiwanuluiFoto: Google Maps

Produsul intern brut anual a crescut cu 2,98% în 2020, peste previziunea de 2,54% din noiembrie, arată datele preliminare publicate de autorități.

Aceste cifre confirmă succesul Taiwanului în lupta împotriva pandemiei, cu sub 900 cazuri de Covid-19 și doar șapte decese, după ce a decis rapid să închidă granițele.

China, unde a apărut pandemia, a anunțat o creștere economică de 2,3%. O performanță de invidiat pentru majoritatea celorlalte țări, dar cea mai slabă evoluție din ultimele patru decenii.

Taiwanul depășește astfel China în ceea ce privește creșterea economică pentru prima oară din 1991.

Insula este un actor mondial major în domeniul electronicelor și al semiconductoarelor și cipurilor de ultimă generație.

Exporturile au atins un maxim istoric în 2020, de 345,28 miliarde dolari, o creștere cu 4,9% pe an în ciuda încetinirii economiei mondiale. Exporturile de cipuri au crescut cu 22%, până la 122 miliarde de dolari.