Cu știți voi cine plecat definitiv de la Casa Albă, farurile călăuzitoare ale vechiului continent au semnalat că își vor uni din nou brațele cu America de care o leagă idealuri comune și o hotărâre fermă de a salva lumea de răufăcătorii ei.
Biden, un transatlantist cum rar găsești altul, a apăsat pe toate butoanele potrivite, mângâind egoul rănit al Europei după patru ani de critici neîncetate.
Lista sa de nominalizări pentru pozițiile legate de politica externă (printre care se numără și vorbitori de franceză!) putea la fel de bine să fie întocmită la Berlaymont (n.r. clădirea care găzduiește Comisia Europeană).
„Statele Unite s-au întors. Și Europa stă pregătită”, declara președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu ocazia inaugurării noului președinte democrat.
Singura întrebare este: pregătită să facă ce?

FOTO: Jim Watson / AFP / Profimedia Images
Consens peste Atlantic
Deși a avut în ultimele săptămâni oportunitatea să arate administrației Biden că este serioasă privind colaborarea geostrategică, Europa a optat în schimb să arate Washingtonului degetul mijlociu.
Un consens s-a coagulat în ultimii ani printre analiștii strategici transatlantici conform căruia Vestul se confruntă cu două amenințări majore la adresa securității sale: Rusia, vechiul său inamic, și China, superputerea globală pe care mulți o văd drept o provocare mult mai mare la adresa lumii democratice pe termen lung.
„Beijingul ne amenință acum securitatea, prosperitatea și valorile în moduri semnificative care necesită o nouă abordare a SUA”, declara secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki săptămâna aceasta.
În Washington politicieni din ambele partide ale duopolului politic american împărtășesc aceeași părere. Dar Europa are propriile ei idei. Această disonanța strategică explică de ce Europa a continuat să își urmeze propria cale atât în privința Chinei cât și a Rusiei în pofida rezervelor americane.
De exemplu, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Uniunea Europeană încheia, împinsă de la spate de Germania, un acord de investiții istoric cu China, ignorând obiecțiile de peste Atlantic și cererile din partea echipei lui Biden să amâne negocierile până când noua administrație se va instala la Casa Albă.
Influența uriașei piețe chineze asupra exporturilor europene, deja de o importanță existențială pentru producătorii auto germani, s-a dovedit un argument mai important pentru cancelarul Angela Merkel și alți lideri europeni decât oprimarea uigurilor sau suprimarea democrației în Hong Kong.
Ceea ce îngrijorează Washingtonul este că Europa intră într-o capcană cu ochii larg deschiși.

FOTO: Ju Peng / Avalon Editorial / Profimedia Images
„Elveția pe steroizi”
După ce timp de decenii a sifonat în liniște proprietatea intelectuală a companiilor din Vest ca parte a cruciadei sale de a construi corporații care să concureze la nivel mondial, China s-a concentrat în ultimii ani pe achiziționarea de companii de pe piața europeană, în special din Germania.
În același timp Beijingul a curtat numeroase țări din sudul și estul Europei cu promisiuni de investiții și schimburi comerciale prin intermediul inițiativei sale „Centura și drumul”.
Deși liderii chinezi au încercat să prezinte strategiile de acest tip ca o dovadă a faptului că Beijingul a îmbrățișat liberul schimb și multilateralismul pe scena internațională, criticii văd o agendă mai sinistră.
„Aceste eforturi, mascate în limbaj dedicat urechilor din Vest, servesc strategiei pe termen lung a Beijingului de a transforma Europa într-o rețea neștiutoare de state tributare Chinei”, a scris într-un raport publicat săptămâna aceasta Peter Rough, un fost consilier al președintelui american George W. Bush și una din cele mai respectate voci conservatoare de peste Atlantic în ceea ce privește relațiile cu Europa.
„Strategii din spatele ei își imaginează Europa ca o Elveție pe steroizi: relevantă economic dar nealiniată politic”, adaugă acesta.

FOTO: Kremlin.ru
Nord Stream 2
Este o viziune asupra Europei împărtășită și de Kremlin, Moscova încercând de ani de zile să semene diviziuni în relația transatlantică.
Cel mai eficient instrument al său a fost în ultimii ani proiectul Nord Stream 2, un gazoduct submarin de 1.200 kilometri lungime care pornește din St. Petersburg și se întinde până la coasta baltică a Germaniei.
Statele Unite și majoritatea țărilor est-europene s-au opus proiectului de ani de zile din cauza îngrijorărilor că acesta îi va permite Moscovei să pună presiuni pe Ucraina și alte state din regiune de care Rusia depinde momentan să transporte gaz Europei.
Berlinul argumentează că gazoductul se va dovedi mai eficient decât rețelele terestre folosite în prezent și a refuzat în mod ferm și repetat să renunțe la proiect, în pofida criticilor venite atât din partea SUA cât și a altor aliați.
Aceste tensiuni au început să se încingă din nou luna aceasta după ce sancțiunile americane împotriva companiilor implicate în proiect au intrat în vigoare. Măsurile, pe care Germania le consideră o încălcare a legilor internaționale, au pus piedici finalizării gazoductului deși doar 75 de kilometri au rămas de construit.
Neliniștile privind impactul Nord Stream 2 asupra reputației Germaniei pe scena internațională cresc și la Berlin, chiar și în rândul coaliției de centru-dreapta a lui Merkel.

FOTO: Kirill Kudryatsev / AFP / Profimedia Images
Arestarea lui Navalnîi
Washingtonul spera în liniște că Angela Merkel va profita de arestarea disidentului rus Alexei Navalnîi drept pretext pentru oprirea lucrărilor.
Însă Merkel a făcut ce a făcut și în cazul otrăvirii din 2018 a lui Serghei Skripal și a fiicei sale, a uciderii în 2019 a unui rebel cecen în centrul Berlinului de către un asasin despre care se crede că a fost plătit de Rusia și a otrăvirii de anul trecut a lui Navalnîi: nimic.
Însă Merkel nu este nicidecum singura din Europa care nu dorește să se alăture unei abordări mai robuste a SUA față de Beijing și Moscova.
Parisul și Roma împărtășesc în mare poziția cancelarului german, ca să nu mai zicem de Comisia Europeană.
Întrebat de reporteri săptămâna aceasta dacă intenționează să meargă luna viitoare la Moscova cum era planificat înainte de arestarea lui Navalnîi, șeful diplomației europene Josep Borrel a confirmat vizita, afirmând că:
„Este un moment bun să vorbim cu autoritățile ruse”.
Citește și:
Avea dreptate „prostul si nebunul”.
Si nici Butelia de Leyda nu e mai breaza ca n-a avut de la cine sa ia exemplu.
Este minunant ca cele doua entitati sa colaboreze (SUA si UE), dar de pe picior de egalitate, nu intr-o relatie de suzeran - vasal. Ma pun in pielea Anegelei (desi n-as vrea :D) si ma gandesc de ce as vrea sa fiu prieten cu un individ (Trump) care latra la mine sa maresc bugetul apararii, ca sa pot lua armament - ati ghicit - American? Dau cat vreau si cand vreau. In loc sa bag bani in arme, nu mai bine fac un gazoduct pentru industria chimica germana si deschid noi piete de desfacere in China? Aaa, exista riscul sa ma atace rusul? OK. Vreau s-o vad si p-asta. Momentan vad ca cei doi construiesc impreuna un gazoduct de 11 miliarde de euro.
Si la fel si Franta si orice stat UE cu sefi inteligenti.
China si Rusia inseamna cumulat 1,55 de miliarde de suflete. Imaginati-va ca ati putea sa va deschideti o afacere, orice afacere (confectii, scule, optica, industrie usoara, you name it), nu ati dori sa puteti exporta fara prea multe griji pe niste piete in care traieste o clientela potentiala de 1,55 de miliarde de oameni? V-ar pasa de uiguri, HK si alte false principii promovate de niste indivizi frustrati ca nu-si mai pot vinde marfa? Daca da, cred ca nu intelegeti corect ideea de afacere. Scopul ORICAREI afaceri este obtinerea profitului si orice alt element este doar subsecvent. Si nota bene: n-am spus sa incalcati vreun embargo, nu, totul legal.
Europa tre sa-si faureasca propriul destin. A trecut vremea vasalitatilor. De orice fel.
- chestia cu uigurii, sau cum s-or numi: populatia gen "tigani" de la noi, care traiesc in evul mediu cu smartfoane. cine stie ce e acolo
- HG: la un job bine platit sunt sute - mii de aplicatii, deci saracia e destul de mare si baietii nu erau invatati cu se culegea orezul in luna mai, un om un pai, un om un pai .." - problema e economica, sunt masa de manevra
- sunt socat de lipsa de pragmatism a celor mai multi ce scriu aici contra rusiei, chinei sau mai stiu eu cui, de parca au venit amerlocii si ne-au adus miliarde pe degeaba iar noi trebuie numai sa le pazim de rusi, chinezi, etc
- nu ca nu ne-au adus, ne iau miliarde pt harabalele lor, dar o imbraca frumos ca e contra rusilor, chinezilor, etc, ca sa nu aiba ei revolutie sociala la ei, de foame si saracie ...
- numai germania ce ne mai da ceva parale, dar desgur ne ia prin profitul la banci, asigurari, oameni gata pregatiti de statul roman care se duc dupa liceu / studentie dincolo si nimeni nu deconteaza, etc asta cu migratia valorilor este o afacere COLOSALA ! cine isi da seama ...
- si multe altele, dar e socant ura / ambitia / revarsarea / descarcarea de nervi / fierea / faptul ca se simt bine, probabil, dupa asta, cei care fac in toate felurile pe rusia, china sau pe cine indica msm vestic ...
- este uimitor spalarea asta pe creier ...
Mereu cand vorbesc despre rolul "civilizator" al US uita sa mentioneze si alte "reusite" ale lor: Coreea, Vietnam, Zairul lui Mobutu Sese Seko, tari din America Centrala, Irak, Aghanistan, Libia, Siria, Yemen. In toate aceste tari americanii au dus direct sau prin CIA moarte multor milioane de oameni. Succesul Coreei de Sud nu sterge faptele americanilor din anii 50 in opinia mea. A nu se intelege ca rusii sunt mult mai buni la nivel politic, dar China este realmente din alt film, daca e sa judecam drept.
Cand ii vad cum infiereaza cu manie proletara tot ce ar putea fi "nealiniat", imi vin in minte vorbele bietului Jan Hus, "O, sfanta simplitate!". Zici ca traiesc pur si simplu intr un univers paralel, ca nu ne uitam la aceleasi stiri.
In fine, fiecare cu opiniile lui. Atat doar ca ma dezgusta cand vad dublul standard. Tarile pot si trebuie sa aiba interese. UE nu a fost, nu este si nu va fi niciodata o federatie dintr un milion de motive. Cand polacii si ungurii vor sa refuze imigranti musulmani, trebuie sa aiba dreptul sa o faca, pentru ca polacii si ungurii traiesc acolo, nu contopistii de la Bruxelles. Cand panzerele vor gazoduct cu Rusia, cred ca este corect sa l faca daca asa decid cele doua natiuni. Chiar am innebunit cu toții? De cand pana cand spune un sef de stat strain ce e bine si ce e rau ptr Germania? Cand americanii torturau la Abu Ghraib si Guantanamo i a sanctionat cineva financiar? Pentru sceptici: aceste fapte au fost retinute de Curtea Suprema a US, nu inventez nimic. Esti american? Mi-nu-nat! Ocupa te de politica interna si de relatiile TALE externe. Germania se descurca ACUM si singura.
Americanii comenteaza acum la fel de antipatic pe cat era si fostul premier UK, D. Cameron, care tinea predici economice zonei Euro, desi tara lui nu adoptase acea moneda.
Deci, colaborare pragmatica nu entuziasm copilaresc sau ura trumpista.
Interesant:
-autorul art -S.J.- incepe cu enumerarea gesturilor de apropiere (normala) ale lui Biden fata de UE. Pentru ca sa continue in forta cu denaturarea actiunilor UE (membrilor UE);
-comentatorii de aici se comporta ca galeriile de la fotbal-ultrasii; ca vocabular si intelegere a politicii internationale.
USA, nu atat pentru solidaritate occidentala se opune gazoductului ci, in mod accentuat de Trump (care a propus direct, amenintator Germaniei si UE), doreste exportul gazului lichefiat obtinut prin fracturare care este mai scump decat gazul rusesc.
In general, americanii culeg ce seamana. Rusii si chinezii vor sa mulga vacile noastre, fara sa le hraneasca. Noi le hranim, ranim etc.
Decat gubernie, mai bine colonie...... Tertium non datur, din pacate.
da iti dau tehnologii pe care tu le platesti de buna voie sau mai bine spus de frica!
rusii mananca ce fac sub ei dar sunt dispusi sa dea din cacao-ul gratis :) daca vrei poti sa incetci cum e la gust...
europa e libera sa aleaga binevol ce vrea, sau mai corect spus de frica!
dar nordstream si huawei arata cat de vasala este europa!
daca nu era huawei- stateam acum inca pe retele GSM si ne conectam la internet prin modemul de 2 bani de la Romtelecom! toti ziceau acum cateva decenii ca 3g nu metita si e i tehnologie imposibila dar a venit huawei si a spart piata! americanii din toate tehnologiile curente si folosite de toti cocalarii a scos doar iPhone! atat cu tehnologiile americane! Tesla e o alta poveste, chestii selecte nu pentru cocalari si postaci ce fac sluj!
Nu cumva o companie americana a fraierit Romania cu autostrada Transilvania?
Armele vandute Romaniei ptr a ne apara de imperiul raului nu provin aproape toate din US?
Am si eu dreptul sa nu aleg intre gubernie si colonie? Pot sa aleg normalitatea? Intreb doar.
Gubernia era o provincie a Imperiului tarist pe cand colonie era o denumire data teritoriilor ocupate si administrate de statele europene, fie sub denumirea de imperii, regate, republici.
Ambele notiuni erau folosite deja de vrea 200 de ani la aparitia statului national roman.
Independenta totala acum, nu poate exista. Este o utopie. In plus, este manifestarea extremismului nationalist. Antiglobalist.
Vrem sau nu, trebuie sa ne alegem tabara.Ori, ori.
In fapt, nu uitati ca Putin ne-a vindut pentru mina libera in Cecenia........... Conteaza prea putin ce mai vrem noi. Acum ar vrea sa sicanam US, pentru intereseul lor. Pe gratis, ca de obicei. Din... "patriotism". Si sunt prosti care o fac. Dar aia nu sunt patrioti romani. Tin la "mama Rusia" mai mult.
Autostrada? Mda, parca unu Bombonel a semnat......
Europa tre sa-si faureasca propriul destin. A trecut vremea vasalitatilor. De orice fel.
Iti dai seama de absurditatea limbii de lemn? Adica Europa trebuie sa isi faureasca propriul destin(ca si cum nu il avea) marindusi de dependenta de gazul rusesc si de importurile din China. Cat timp crezi ca va trece pana cand aceasta dependenta va crea si dependente politice?
Cu alte cuvinte, in numele unui anti-americanism dubios, porpui ca Europa sa diminueze legaturile cu propria progenitura istorica cu care impart aceeasi mostenire culturala si sa imbratiseze despotismul asiatic( care nu creaza vasalitati)
Puah
Chinezii sunt hotarati sa cucereasca Taiwan-ul si in momentul acela toata Europa va fi la mana Chinei.
"Farewell, Donald Trump, you mangled apricot hell beast"
Foarte civilizat, nu?
Cat despre minunata limba de lemn globalista pe care o folosesti ce sa zic, hai sa traducem:
Fara coeziunea americanilor si protectia militara oferita Europei dupa WW2, aceasta din urma ar fi cunscut dictatura comunista sovietica pana la Atlantic.
Cand personajele inepte sunt in fruntea statelor europene si a UE si sunt incapabile sa vada natura profund antidemocratica a regimurilor totalitare din Rusia si China, da, relatia US cu UE poate fi pusa in pericol.
PS- sa ne anunti cand China national-socialista va implementa "salariul minim"
Dupa 2000 de ani de civilizatie bazata pe Europa si valorile iudeo-crestine, Europa descopera ca e mult mai ieftin si comod sa fii o piata de desfacere a produselor Made in China!
Dependenta economica de China, dependenta energetica de Rusia, americanii raman cu cheltuielile de aparare. Ce poate sa mearga rau?
Stii care e statul in care toata puterea economica(fara a fi nationalizata) era total sub controlul statului? Si al carui partid aflat la putere avea in titulatura cuvinte ca "muncitorilor" si "socialist"?
Exact asta a devenit China acum, Germania national-socialista pe steroizi, agresiuni si pretentii teritoriale impotriva vecinilor, tratate si mangaieri pe crestet de la europeni. Deja vu!
Mai e mult, pina cand Europa va fi o forta unitara in economie, armata, servicii secrete si diplomatie.
Azi, toate statele puternice se folosesc de trenul "Europa", pentru a-si promova interesele meschine si centrifuge.