Informații personale ale unui număr mare de persoane care au participat la programul de urmărire a contactelor din Olanda au fost scurse, a dezvăluit vineri serviciul de sănătate (GGD) din această țară, potrivit Reuters.

Furt de dateFoto: Igor Stevanovic / Sciencephoto / Profimedia Images

GGD a confirmat o știre apărută în presă potrivit căreia datele au fost furate și și-a cerut scuze într-un comunicat pentru ceea ce a afirmat că au fost două scurgeri separate.

Serviciul de sănătate olandez a declarat de asemenea că nu știe câte persoane au fost afectate dar ar putea fi vorba de mii de indivizi.

Confirmarea scurgerilor de date vine la câteva zile după protestele violente declanșate de decizia guvernului de a impune carantina pe timp de noapte și prelungirea lockdown-ului general pentru mai multe luni pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului.

Premierul demisionar Mark Rutte a fost de asemenea ținta unor critici fiindcă Olanda a fost una din ultimele țări ale Uniunii Europene în ceea ce privește demararea campaniei de vaccinare anti-Covid.

GGD a anunțat că scurgerile au fost din nucleul sistemului de urmărire a contactelor și nu au legătură cu aplicația telefonică atent examinată pentru potențiale lacune privind securitatea.

În una din scurgeri angajați ai GGD au vizat informațiile personale ale unui număr restrâns de indivizi proeminenți. În celălalt caz un set întreg de date a fost scurs și oferit spre vânzare în mediul online, nefiind însă clar dacă au fost cumpărate de cineva.

„Dacă persoane rău intenționate scot date din sistem, este aproape imposibil de oprit”, a declarat GGD.

Serviciul a admis de asemenea că scandalul i-ar putea face pe olandezi reticenți să participe acum la programul de urmărire a contactelor dar a afirmat că va depune toate eforturile să recâștige încrederea publicului.

„Colaborăm îndeaproape cu poliția și experți din domeniul judiciar și al cibersecurității”, a afirmat GGD, adăugând că persoanele responsabile vor fi concediate.

GGD a confirmat de asemenea informațiile prezentate de televiziunea RTL potrivit cărora scurgerile au inclus numele, adresele, CNP-urile, numerele de telefon și rezultatele testelor anti-Covid ale persoanelor afectate.

Citește și: