"A bloca China e o misiune imposibilă", a avertizat joi Ministerul chinez al Apărării cu adresă la Statele Unite, când noua administraţie Biden caută să-şi alăture aliaţii asiatici contra Beijingului, potrivit La Libre.be, citat de Rador.

Lloyd AustinFoto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

Tensiunile militare dintre primele două puteri mondiale s-au agravat sub fostul preşedinte, Donald Trump, care a adoptat o poziţie agresivă privind dosarele Taiwanului şi Mării Chinei de Sud.

Această fermitate nu a împiedicat totuşi armata chineză să-şi întărească capacitatea de descurajare şi marina în ultimii ani.

"Faptele au demonstrat că să blochezi China este o misiune imposibilă şi echivalează cu a-ţi trage un glonţ în picior", a avertizat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerul chinez al Apărării.

"Relaţiile militare sino-americane sunt acum într-un nou punct de plecare istoric" o dată cu venirea lui Joe Biden, a subliniat el într-o conferinţă de presă online, făcând apel la Washington pentru "lipsă de confruntare şi respect reciproc".

China îşi revendică în ultimii ani cu insistenţă tot mai mare suveranitatea asupra marii majorităţi a insulelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud, spre marea supărare a celorlalţi riverani (Malaezia, Filipine, Vietnam, Brunei) cu pretenţii rivale.

În faţa acestor revendicări chineze considerate excesive, administraţia Trump a trimis multe nave de război să navigheze în proximitatea insulelor controlate de Beijing, în numele "libertăţii de navigaţie".

O linie dură pe care pare să vrea s-o continue Joe Biden

În acest weekend, portavionul Theodore Roosevelt şi-a început în Marea Chinei de Sud prima misiune "libertate de navigaţie" din era Biden. Şi mai ales, Washingtonul îşi înmulţeşte contactele cu aliaţii săi în Asia-Pacific.

Joe Biden i-a amintit miercuri prim-ministrului japonez, Yoshihide Suga, "angajamentul de neclintit" al Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv Senkaku/Diaoyu, un arhipelag nelocuit revendicat de Beijing în Marea Chinei de Est.

Noul ministru al apărării, Lloyd Austin, i-a contactat în ultimele zile pe omologii săi din Coreea de Sud, dar mai ales din Australia şi India - două ţări ale căror relaţii cu China sunt foarte tensionate.

Întrebat joi, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a calificat angajamentul american faţă de Japonia drept "produs al războiului rece" şi a estimat că diferendele din Marea Chinei de Sud ar trebui rezolvate între "ţari direct implicate" şi nu cu cele "din afara regiunii".