Fostul președinte american Donald Trump a descris Forțele Spațiale (Space Force) drept o creație pentru posteritate până în ultimele zile ale mandatului său, scrie AP News.

Sigla Forta Spatiala SUAFoto: United States Space Force

Noul președinte democrat Joe Biden a anulat prin ordin executiv încă din primele zile ale mandatului numeroase din inițiativele lui Trump însă se pare că recent creata ramură a forțelor armate americane va fi păstrată de noua administrație.

Principalul motiv: desființarea Forțelor Spațiale ar necesita o lege din partea Congresului în care există consens bipartizan că spațiul este o vulnerabilitate tot mai îngrijorătoare care poate fi cel mai bine gestionată de o ramură armată care să se concentreze exclusiv asupra acestei probleme.

Sprijinul de care se bucură Forțele Spațiale are legătură și cu suspiciunile tot mai mari față de China, Beijingul dezvoltând capabilități care să amenințe sateliții americani din spațiu, îngrijorare care pentru mulți a devenit cea mai mare provocare la adresa securității naționale a SUA.

„Construiesc capabilități ca să folosească spațiul împotriva noastră. Trebuie să fim capabili să răspundem la asta”, a afirmat generalul John Hyten, locțiitor al șefului Statului Major al forțelor armate.

Noul secretar al apărării, Lloyd Austin, nu și-a exprimat opinia față de Forțele Spațiale însă a subliniat importanța strategică a spațiului.

„Megalomania” lui Trump

Deși mulți au văzut noua ramură a forțelor armate drept un proiect megaloman al fostului președinte republican, Forțele Spațiale nu sunt văzute la fel în cadrul cercurilor militare. În acestea Forțele Spațiale sunt considerate necesare pentru a organiza apărarea intereselor Statelor Unite în spațiu.

Space Force intenționează să facă recrutări pentru a crește de la 2.400 de membri în serviciul activ la 6.400 până la sfârșitul anului.

Kaitlyn Johnson, o expertă în politici privind spațiul la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, spune că sprijinul bipartizan pentru Forțele Spațiale în Congres îl va descuraja pe Biden din a încerca să desființeze ramura.

„Cred că este un lucru bun întrucât Forțele Spațiale au avut la dispoziție abia un an să se pună pe picioare și să treacă la treabă”, a declarat aceasta.

Însă tentativele de a pune accent mai mare pe spațiu nu s-au rezumat doar la Space Force, în august 2019 fiind reînființat Comandamentul Spațial al Statelor Unite. Acesta nu este o ramură a forțelor armate ci un centru de comandă pentru o gamă largă de operațiuni militare legate de spațiu.

Trump a reînființat de asemenea Consiliul Național pentru Spațiu care coordonează politicile din domeniile civile, comerciale și legate de securitatea națională în spațiu.

De fapt, impulsul pentru a crea o ramură militară pentru spațiu a început cu mult înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă însă susținerea puternică a acestuia a reușit să pună capăt opoziției rămase în cadrul Pentagonului.

Biden nu a spus foarte multe despre rolul forțelor armate în spațiu însă a dus cu el în Biroul Oval un simbol al interesului său pentru explorarea spațială: o piatră lunară adusă pe Pământ de misiunea Apollo 17 în urmă cu aproape 50 de ani.

Citește și: