O instanță din Rusia a decis joi ca opozantul Alexei Navalnîi să fie meținut în închisoare și a respins apelul făcut de cunoscutul critic al Kremlinului la adresa reținerii sale, transmite Reuters.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Navalnîi a fost arestat pentru 30 de zile pe 18 ianuarie pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate, lucru pe care el în neagă.

Adresându-se, prin transmisie video, judecătorului care prezida completul, Navalnîi a cerut să fie eliberat și a spus că este vorba de acuzații absurde, inventate de autoritățile ruse din motive politice.

”Nu vom permite niciodată ca acești oameni să ne confiște și să ne fure țara. Da, forța brută este de partea voastră acum. Puteți să mă țineți încătușat. Dar asta nu va continua la nesfârșit”, a declarat el.

După ce instanța și-a anunțat decizia, Navalnîi i-a spus judecătorului că ”totul mi-era clar dinainte de începerea audierii, mulțumesc”.

Occidentul a cerut Moscovei să-l elibereze, iar zeci de mii de ruși au protestat duminică împotriva încarcerării sale. Aliații lui Navalnîi au făcut apel la noi proteste, luna aceasta, pentru eliberarea opozantului rus.

Poliţia rusă şi-a înteţit anchetele şi percheziţiile ce îl vizează pe opozantul arestat Alexei Navalnîi şi pe apropiaţi ai săi, a anunţat miercuri echipa sa.

Aceste raiduri intervin în cadrul unei anchete a Ministerului de Interne pentru încălcarea „normelor sanitare” în vigoare din cauza epidemiei de coronavirus, după manifestaţiile care au avut loc sâmbătă în Rusia la apelul echipei lui Navalnîi.