Microsoft a decis să renunţe la proiectul unui chatbot ce simula conversaţii cu rude sau cu persoane decedate, recunoscând că tehnologia, deşi posibilă, este mult prea "perturbatoare", a informat miercuri postul CNN citat de EFE și Agerpres.

Inteligenta artificialaFoto: Andrew Ostrovsky / Panthermedia / Profimedia Images

Ideea unui chatbot pentru a vorbi "cu entităţi prezente sau trecute, precum prieteni, rude, cunoscuţi, cu celebrităţi sau cu personaje istorice sau de ficţiune", a fost prezentată de Microsoft la Oficiul SUA pentru Brevete şi Mărci Înregistrate.

Totuşi, Tim O'Brien, administrator general la Microsoft pentru programe de Inteligenţă Artificială (IA), a asigurat pe Twitter că nu există planuri pentru a continua dezvoltarea acestei idei, pe care a considerat-o "perturbatoare".

Ideea patentată miza pe colectarea datelor împărtăşite pe internet şi reţele de socializare pentru a antrena un interlocutor bazat pe învăţarea automată.

Acest interlocutor artificial ar fi simulat o conversaţie reală cu persoana decedată, inclusiv cu caracteristici ale personalităţii sale.

Tehnologia avea ca obiectiv simularea caracteristicilor individului reprezentat cu propriul "stil, ton, voce, dicţie, intenţie, lungimea dialogului, complexitate sau subiecte consistente".

Pentru a face cât mai real robotul care dialoghează, algoritmul folosit ia în calcul atributele, interesele, opiniile, datele demografice, de gen sau profesia.

Chatbotul ar putea utiliza şi recunoaşterea facială şi a vocii, pentru a simula persoana decedată în reprezentare tridimensională.