​La o săptămână după instalarea sa la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden se bucură de o cotă de popularitate ce nu a fost atinsă niciodată de predecesorul său Donald Trump în patru ani de mandat, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează France Presse și Agerpres.

Sfarsitul erei TrumpFoto: Jim Watson / AFP / Profimedia Images

Potrivit sondajului Universităţii Monmouth, Biden obţine 54% de opinii favorabile, faţă de 30% de nemulţumiţi şi 16% indecişi, o rată „mai mare decât în orice moment al mandatului lui Donald Trump”, arată acest sondaj efectuat în perioada 21-24 ianuarie pe un eşantion de 809 persoane chestionate.

Un sondaj al Institutului Gallup cu puţin timp înainte de învestitură nota că republicanul părăsea Casa Albă cu doar 34% de opinii favorabile, un minim istoric, după ce şi-a început preşedinţia cu o cotă de popularitate de 45% şi a atins 49% la începutul anului 2020.

Alte sondaje indică faptul că Joe Biden s-a bucurat de o popularitate bună în primele zile ale mandatului său: 56% pentru Morning Consult, 63% pentru Hill-HarrisX. Dar Monmouth, la fel ca alte anchete, subliniază că susţinătorii şi oponenţii preşedintelui sunt profund divizaţi în funcţie de opiniile lor politice.

Biden se bucură de o cotă de aprobare de 90% în rândul democraţilor, comparativ cu doar 15% printre republicani şi 47% independenţi.

„În general, se pare că există mai multă bunăvoinţă pentru dl Biden decât pentru dl Trump, dar aceasta urmează într-adevăr liniile partizane, în timp ce mai mulţi oameni se identifică în prezent ca democraţi decât ca republicani”, a explicat directorul institutului de sondare al universităţii, Patrick Murray.

Potrivit site-ului fivethirtyeight.com, Donald Trump a fost primul preşedinte ce nu a avut o „lună de miere” cu americanii la începutul mandatului său, cu o popularitate medie de 41,4% în primele şase luni la putere, departe de Barack Obama (60%) sau George W. Bush (53,9%) în primul lor semestru de mandat.

Citește și: