​Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a confirmat că a interzis zborurile deasupra palatului în valoare de peste un miliard de dolari despre care președintele Vladimir Putin a afirmat că nu îi aparține, relatează The Guardian.

Palatul lui PutinFoto: Captura YouTube

FSB a afirmat că restricțiile de zbor au fost impuse vara trecută în zonă pentru a proteja coasta Mării Negre de spioni ai NATO, fiind vorba despre aceeași zonă de coastă în care se află somptuosul palat cu propriul cazinou, teren de hochei și propria cramă.

Kremlinul a încercat să ofere explicații în ultimele zile privind o investigație a lui Alexei Navalnîi privind palatul de 18.000 de metri pătrați situat într-un complex de 7.000 de hectare, de 39 de ori mai mare ca Monaco, care ar fi fost construit cu finanțare din partea prietenilor lui Putin.

Investigația a fost publicată de Navalnîi în timp ce se afla în închisoare după arestarea sa la reîntoarcerea în Rusia. Reportajul a fost văzut de peste 95 de milioane de ori pe Youtube.

După ce în cursul weekendului au izbucnit proteste în capitala Moscova și numeroase orașe rusești ca urmare a apariției materialului și a unui apel lansat de Navalnîi de a ieși în stradă, Putin a abordat el însuși subiectul marți, spunând în cadrul unei videoconferințe că:

„Nimic din ce este listat acolo ca fiind proprietatea mea nu îmi aparține mie sau rudelor mele apropiate și nu a fost niciodată”.

Un purtător de cuvânt al FSB a declarat miercuri pentru ziarul rusesc RBC că agenția a impus o interdicție de zbor deasupra Capului Idokopas de pe coasta Mării Negre datorită „intensificării activităților de informații a mai multor țări învecinate, inclusiv din blocul NATO”.

FSB afirmă că este o coincidență că restricțiile sunt deasupra complexului care i-ar aparține lui Putin.

Declarația pare o tentativă de justificare a măsurilor de securitate extraordinare din jurul palatului despre care Navalnîi și alți activiști au spus că le-au ajutat să facă legătura cu Kremlinul.

Un membru al echipei de investigații a lui Navalnîi a relatat că a fost oprit de ambarcațiuni FSB care i-au spus că trebuie să păstreze o distanță de peste 1,5 kilometri de coastă în zona palatului.

Activiști de mediu care au reușit să ajungă în 2011 în zona de construcție au fost opriți de agenții Serviciului Federal de Protecție (FSO), agenția care asigură paza lui Putin și a altor înalți oficiali ruși.

Un purtător de cuvânt al FSO a negat că agenția asigură protecția complexului, afirmând de asemenea că nu impune niciun fel de restricții în zonă.

REFERINȚĂ: