Papa Francisc a comemorat miercuri 76 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz, îndemnând oamenii să urmărească îndeaproape manifestările ideologice extremiste deoarece „aceste lucruri se pot întâmpla din nou”, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mesajul suveranului pontif a venit la trei săptămâni după ce manifestări antisemite au fost observate în timpul revoltei mortale ce a avut loc în Dealul Capitoliului din Washington D.C. în data de 6 ianuarie și la două săptămâni după ce două din cele mai mari sinagogi din orașul canadian Montreal au fost vandalizate și aproape incendiate.

Vorbind în timpul audienței general ținute în interiorul librăriei papale din cauza restricțiilor anticoronavirus, papa Francisc a spus că este imperativ ca omenirea să nu uite.

„Să îți amintești este o expresie a umanității. Să îți amintești este un semn de civilitate. Să îți amintești este o condiție pentru un viitor mai bun al păcii și fraternității”, a îndemnat papa Francisc.

Suveranul pontif a declarat că societatea nu ar trebui să își lase niciodată garda jos în fața pericolelor naționalismului.

„Să îți amintești înseamnă să fii atent fiindcă aceste lucruri se pot întâmpla din nou, începând cu propunerile ideologice care pretind că vor să salveze oamenii dar sfârșesc prin a distruge un popor și umanitatea”, a subliniat papa.

„Feriți-vă de această cale a morții, exterminării și brutalității”, a subliniat Francisc referindu-se la infama ascensiune la putere a naziștilor în anii 1930 pe fondul unui val de naționalism extremist.

Papa Francisc a vizitat lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau în luna iulie 2016.

O parte din participanții la luarea cu asalt a Capitoliului american au purtat haine cu mesaje antisemite sau au afișat simboluri naziste.

Unul a purtat un tricou pe care scria „Camp Auschwitz” în timp ce altul un tricou inscripționat cu literele „6MWE”, acronimul unui slogan folosit de extrema dreaptă care afirmă că „6 Million Wasn't Enough” (6 milioane de evrei morți în timpul Holocaustului au fost prea puțini).

REFERINȚĂ: