Acuzarea lui Trump în Senat: Republicanii au încercat să oprească procesul fostului președinte
Votul a avut loc imediat după ce 100 de senatori au depus jurămîntul de a face „dreptate” în procesul care va începe în camera superioară pe 9 februarie.
Această procedură are o dublă conotație istorică: Donald Trump este primul președinte al Statelor Unite care a căzut de două ori sub lovitura unei „puneri sub acuzare” în Camera Reprezentanților și va fi primul care va fi judecat după părăsirea Casei Albe.
Tocmai acest ultim punct a fost contestat de libertarianul republican Rand Paul, care consideră acest proces neconstituțional, întrucât miliardarul republican nu mai este în funcție.
Forțându-i pe senatori să se pronunțe în mod deschis cu privire la această chestiune, el a ridicat acest punct de vedere în sesiune, ceea ce a forțat un vot pentru a bloca sau nu procesul. În cele din urmă, inițiativa lui Rand a fost respinsă, iar procesul lui Trump va continua.
Și 45 din cei 50 de senatori republicani i-au susținut inițiativa, inclusiv puternicul lider al grupului lor, Mitch McConnell, care nu exclude încă condamnarea fostului președinte.
Pentru Rand Paul, acest rezultat înseamnă că procesul este „mort”, fără nicio șansă de condamnare a lui Donald Trump, deoarece ar necesita 17 voturi republicane în plus față de cei 50 de democrați.
Dar, dacă unii au subliniat că acest vot nu prejudiciază decizia lor finală de a-l condamna sau nu pe Donald Trump, cel puțin mărturisește influența încă puternică a fostului președinte asupra partidului său.
Doar cinci republicani au votat împotriva, alături de cei 50 de democrați: Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski, Ben Sasse și Pat Toomey.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Cat le mai trebuie americanilor ca sa vada Trompeta fix asa cum este?!
4 ani au urlat ca nu este presedinte legitim, 1 an de zile au dat foc oraselor si au distrus tot in cale, toate organizatii sustinute si finantate de democrati.
Singura noutate pe care detestatul fost a adus-o este ca le-a raspuns cu aceeasi moneda, ceea ce republicanii nu faceau pana acum.
Astfel, Donald Trump va scapa de acuzare, dupa o procedura si vot corect in Senat, ca dovada a functionarii democratiei constituionale si statului de drept iin Statele Unite.
Senatorii Partidului Republican vor vota, probabil, in majoritate, in apararea lui Trump, ipoteza in care Rezolutia propusa de Camera Resprezentatilor nu va intruni majoritatea de 2/3 in Senat, ceruta de Constitutie.
Ingradirea libertatii de exprimare sau procesele-spectacol fara alta finalitate decat circul gretos politicianist sunt instrumente de distrugere a democratiei si increderii alegatorilor.
Dna van der Leyen, sefa Comisiei UE declara ieri ca retelele sociale sunt "distrugatoare ale tesutului democratiei" si a "relatiilor umane" si ca trebuie puternic reglementate.
Ea se pronuntase foarte clar, la fel ca dna Merkel sau presedintele Frantei, contra cenzurii impuse de Twitter si Facebook unui presedinte ales legal intr-o tara democratica.
Partidul (socialist) Democrat din USA vrea sa duca pe o treapta superioara ingradirea libertatilor cetatenesti si sa incerce ca printr-un vot politic sa interzica unui opozant politic sa fie ales.
Asa zisul "proces pt insurectie" va esua in Senat la fel ca stupida acuzatia "Rusiagate" (zero rezultate in 2,5 ani de ancheta).
Doar 51% dintre americani sustin acest proces (vezi sondaj pt NBC), electoratul ramane extrem de divizat si asta e contrar promisiunii Biden ca ar vrea "unitate" intre americani.
"Unitate" nu inseamna ca Opozitia si electorii ei trebuie sa impartaseasca fix aceleasi valori sau sa se comporte dupa cum vrea Guvernul, asta se intampla doar in Rusia putinista sau China comunista.
Daca nu exista condamnare si Trump e achitat (nu vor fi 67 de voturi), atunci nu exista nici baza legala constitutionala pentru a vota politic sa fie "ineligibil".
Iar un asemenea vot ar fi "abuz de putere" si ar confirma ca in realitate stanga americana e angajata in represiune politica totalitara, nu e interesata decat de a-si baga la puscarie adversarii, la fel cum face Putin sau Xi.
Justitia va hotara sau nu, mergand eventual pana la o decizie definitiva a Curtii Supreme, daca presedintele Trump e "vinovat" de vreo incalcare a unor legi cu caracter penal.
Stanga vrea sa dezgroape o procedura de acum 150 de ani pentru a se substitui puterii judecatoresti, dar va esua si va intari diviziunea in USA.
Pe trumpulete vor să-l judece pentru ce a făcut când era președinte iar punerea sub acuzație a fost făcută cât încă era președinte. E ca și cum nu mai ai voie să judeci un hoț pentru că a promis că nu o să mai fure sau pt. că nu a mai furat de la momentul faptei până la momentul judecății.
Una e procedura parlamentara si alta e procesul penal.
E limpede cîă în senat socialiștii nu au cum să scoată cele 67 din 100 de voturi necesare condamnării lui Trump. Procesul e deja pornit chiar dacă se oprește mâine nu mai are importanță. Dacă cineva nu e condamnat înseamnă că e nevinovat. Trump nu mai poate fi judecat încă odată pentru aceeași chestie.
Oricum totul era o aberație de la bun început. Procedura de „impeachment” e stipulată clar în Constituție și aplicabilă doar demnitarilor în funcție. Chiar dacă printr-un miracol stânga scotea 67 de voturi, decizia ar fi fost atacată la Curtea Supremă unde Trump câștiga clar.
Practic fraierii și-au închis orice posibilitate de a-l mai judeca vreodată.