Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetățenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 26 ianuarie 2021, 19:54 Actualitate | Internaţional


UE - UK
Foto: europarl.europa.eu
Cetățenilor UE li se oferă stimulente financiare pentru a părăsi Marea Britanie, cu câteva luni înainte de termenul limită până la care se poate cere obținerea statutului de rezident (settled status), scrie The Guardian.

De la 1 ianuarie cetățenii UE pot aplica la programul guvernului de întoarceri voluntare, prin care pot primi sprijin financiar ca încurajare pentru a se întoarce în țările de origine.

Plățile pot include zborurile și până la 2.000 de lire pentru relocare. Programul este desemnat să îi ajute pe unii dintre imigranți să plece voluntar din Regatul Unit.

Oamenii care lucrează să îi ajute pe cetățenii UE vulnerabili din Regatul Unit au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicție cu afirmația guvernului că va face totul pentru a încuraja oamenii să se înregistreze pentru statutul de rezident. Termenul limită până la care europenii care trăiesc în Regatul Unit pot aplica pentru un statut de rezident este 30 iunie.

Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre spune că ”este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni UE încă trebuie să își rezolve statutul. Barierele în aplicare și întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”.

”Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte și întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmația guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”.

„Unele persoane pot alege să nu obțină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) și ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie după termenul limită. De aceea, am scris părților interesate pentru a le informa că cetățenii SEE (Spațiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de întoarceri voluntare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranților (JWCI) au avertizat că mii de lucrători cheie europeni riscă să-și piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.

Raportul, care vizează soarta lucrătorilor UE din domeniul de asistență și îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetățeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum și cei care lucrează în construcții, producție și agricultură, riscă să-și piardă statutul legal și să fie dați afară din Regatul Unit.

Din 295 îngrijitori chestionați de organizația de caritate, unul din șapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta înainte de a intra în legătură cu JCWI și unul din trei nu știa că există un termen limită pentru programul de rezidență. Majoritatea sondajelor au fost realizate între ianuarie și martie anul trecut.

„Chiar dacă și o mică parte din rezidenții EEA + (UE, SEE și Elveția) estimați nu pot aplica la timp, zeci de mii își vor pierde statutul peste noapte”, se arată în raport.

„Fără măsuri urgente, cel mai probabil sectorul îngrijitorilor să fie devastat”, adaugă acesta.

Raportul solicită înlăturarea imediată a termenului de depunere a cererii pentru SSUE, pentru ca cetățenilor europeni să li se acorde automat statutul de rezident și pentru încetarea politicilor de tipul „mediu ostil”.

Acesta afirmă că lucrătorii din industrii cu condiții precare, salarii mici și contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcțiile și agricultura, sunt în mod special expuși riscului de a fi pierduți prin fisurile acestui sistem. Cei care nu pot aplica la timp vor face obiectul unor măsuri, inclusiv reținerea și ar putea fi incriminați pentru că muncesc, stau cu chirie sau conduc o mașină.

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că raportul JCWI a prezentat „o imagine incredibil de greșită a programul de rezidență”, întrucât se bazează pe „un mic sondaj efectuat pe mai puțin de 300 de persoane în urmă cu un an”.

"De atunci, milioane de cereri au fost primite", a spus el, care a adăugat că ”avem până acum aproape 4,9 milioane de cereri”.

”Acum sunt mai puțin de șase luni până la termenul limită din 30 iunie 2021 și aș încuraja pe toți cei eligibili să aplice acum pentru a-și asigura drepturile în conformitate cu legislația britanică. O gamă largă de asistență este disponibilă online și prin telefon, dacă aveți nevoie de ea și finanțăm 72 de organizații din Marea Britanie pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în urmă. ”

Citește și: Ce urmează după semnarea acordului post-BREXIT? Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


65643 vizualizari

 • -21 (53 voturi)    
  Romania ar trebui imediat (Marţi, 26 ianuarie 2021, 20:07)

  Coco Whistle [utilizator]

  Sa ii taxeze 50% pe cei care primesc acest ‘stimulent’ de relocare. Trebuie sa fie considerat venit. In plus nu se pot incadra la somaj decit daca dovedesc ca nu au alte venituri.easy money pt romania.
  • +4 (18 voturi)    
   Pe ce temei legal? (Marţi, 26 ianuarie 2021, 23:05)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   A se intoarce in tara de origine nu inseamna a te intoarce in tara in care ai rezidenta fiscala. Deci romanii care au rezidenta fiscala in alt stat si au primit de la UK o suma de bani ca sa se intoarca in Romania, nu au venituri taxabile in Romania.
   • +5 (13 voturi)    
    Cred ca nu citim acelasi articol (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 2:20)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Este vorba doar despre persoanele care nu si-au clarificat nici pana cum statutul de rezident. Adica aia care nu au avut actele necesare ca sa dovedeasca la Home Office ca locuiesc si lucreaza legal. Ce rezidenta fiscala?..
  • +7 (7 voturi)    
   Somaj (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 8:20)

   Gelu007 [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Cred ca stii ca la noi in Romania ca sa intri la somaj trebuie sa ai cel putin 12 luni de lucru lucrate anterior, full time, nu? Si la cat e somajul eu nu mi-as face griji de banii aia. Dar na, ei sifoneaza bani de la stat nu? Nu sutele de mii de bugetari care stau cu curu' pe scaun si taie frunze la caini, cu salarii de zeci sau sute de mii de lei (RON), majoritatea avand functii inventate numai ca sa existe pe hartie, ca oricum exista contracte cu privatul care sa le faca munca.... Dar ce stiu eu.....
 • -18 (50 voturi)    
  Cum e posibil așa ceva?! (Marţi, 26 ianuarie 2021, 20:10)

  Amerlocu [utilizator]

  Nu era vorba că după Brexit e sfârșitul lumii?! Că toate se scumpesc și că briții fie mor de foame, fie se îmbulzesc să obțină cetățenia bulgară :) Era unul pe aici care țipa că s-a scumpit giugiucul englezesc pe eBay de nu mai e de trăit:) Uite că acum briții sunt gata să-l plătească să se întoarcă pe glia strămoșească.

  Acum aflăm că din cei cam 3 milioane de rezidenți UE ce erau la momentul referendumului pentru Brexit s-au făcut 4.9 milioane de cereri de rezdență și mai sunt încă buluc care n-au aplicat... În ritmul ăsta va ajunge UE să adere la UK prin absorbție :)
  • +8 (30 voturi)    
   Ce e amuzant e ca (Marţi, 26 ianuarie 2021, 21:25)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Pe noi romanii ne mananca undeva de soarta englezilor, noi avand performanta sa atingem acelasi nivel de saracie cu britanicii din timpul razboiului, noi insa dupa aproape 5 decenii de pace (pe vremea lui Ceasca).

   Asadar daca ar fi sa judec logic unde e mai probabil sa apara saracia, as paria tot pe batrana mea patrie de origine. Nu pe UK. Esista ceva ce ar putea schimba asta? Fireste! Romania sa aiba acces la Gibraltar, relatii cu SUA, Canada si un Commonwealth.
   • -9 (19 voturi)    
    hehehe (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 0:55)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    "Romania sa aiba acces la Gibraltar, relatii cu SUA, Canada si un Commonwealth." (ca sa fie bogata ca UK)
    ---------------------------------
    Nope. Daca ramane locuita de acelasi popor, ramane la fel de saraca. E vorba despre mentalitatea caprei vecinului...sau unde DNA cheltuie cu hotarare 2 milioane de lei ca sa aiba rezultate de 2 lei, iar poporul voteaza pentru asta.
    [Banuiesc ca nu intelegi ce spun, dar nu conteaza:-( ]
    • +3 (3 voturi)    
     Ba am inteles (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 7:32)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Anume ca eu sunt vecinul.
    • +1 (1 vot)    
     Cumva esti chiar Motocicleanu (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:33)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     si tocmai te salta DNA-ul?
     O sa te coste mai mult de 2 lei.
   • +1 (1 vot)    
    3 rusi jucand teatru: (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:20)

    Ahha [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Amerlocu, MAGA rusul si newlook. Isi dau replici si isi ridica la fileu, hehe. Tavarisci, vreti sa ridicati postaceala voastra ruseasca la rang de arta? :)
  • +1 (7 voturi)    
   Ioane (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 7:28)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Daca nici acum nu ai vazut "import charges" la ce vine din UK nu doar de pe ebay .....Este posibil, cartile despre care spui ca leai cumparat sa fie defapt "almanahe" dupa exprimare "giugiucul" cam pe acolo bate.
   In mod normal nu iti raspundeam, dar nu imi place ca incerci sa imi pui cuvinte in text. Pe model drama queen .. "Nu era vorba că după Brexit e sfârșitul lumii?" . Pe modelul asta doar dumneata operezi, sa te citez "În ritmul ăsta va ajunge UE să adere la UK prin absorbție :)"
   Oricum in lumea civilizata "almanahele" pe care le cumperi dumneata, au ai alte intrebuintari nu se folosesc doar in fundul curti. ;)
   • 0 (4 voturi)    
    Nu te mai zbuciuma atâta (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:15)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Lasă măi Franț că problema nu e chiar așa de buboasă cum pare la prima vedere. Nu am nicio îndoială că printr-o mobilizare exemplară industria europeană va reuși să producă în următorii mai puțin de 15 ani giugiuc ce se conformează pe deplin tuturor celor 954 de norme, reglementări, și instrucțiuni de aplicare ce guvernează producția giugiucului pentru UE :)

    Sunt de asemenea indicii solide că se va rezolva în același orizont de timp și chestiunea aprovizionării UE cu sugiuc în cantități îndestulătoare. Deci vei scăpa de robia eBay-ului:)

    P.S.; Mai Franț, așa pentru cultura ta generală, în America nu plătesc taxe vamale pe cumpărăturile online, nici TVA (care nu există) și nici alte biruri peșcheșuri și nici haraciuri după moda europeană.
 • +3 (29 voturi)    
  remember (Marţi, 26 ianuarie 2021, 21:38)

  Wheelwright [utilizator]

  Tin mine cum tiganii nostrii luau bani de francezi, se intorceau in romanica si apoi reveneau in oralul luminilor dupa cateva luni. Dobitocii sunt englezii, nu europenii sunt problema lor, ci ceilalti, dar asa sunt prosti albii in eopoca noastra, un pic retarzi.
  • +4 (14 voturi)    
   cuvantul cheie: sa revina (Marţi, 26 ianuarie 2021, 22:21)

   was [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Poate britanicii nu sunt chiar atat de prosti cum crezi tu. Acum politically corect nu vor lasa inapoi hiperpigmentatii constitutionali. Poate sa zica tiganu ca vrea in Anglia, o sa trimita inapoi in FRANTa.
   • +3 (9 voturi)    
    poate sunt (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 2:50)

    Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui was

    Romales crezi ca sunt interesati de vize, rezidente fiscale si alte denumiri?
    Pai in UK, poti sa intri ca turist european, cand vor muschii tai, si apoi sa-ti pui planul de furt, cersit in actiune, iar cand vrei tu. Lasa-ma cu inteligenta englezilor, o va depasi mizeria conationalionalilor nostrii.
    • 0 (0 voturi)    
     nu mai este intrarea asa de usoara (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 22:36)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

     sa vezi acum interviu si selectie de aplicanti...

     s-a terminat cu uite boletinu si lasa-ma sa trec!

     unde pui ca serviciile lor lucreaza atent rau de tot.
     Pai prima bomba azvarlita in cracanat apropo de armele letale din UK a venit - depistat, verficat si dupa care si comunicat cracanatului...
  • +1 (1 vot)    
   Tu nu știi unde locuiești. (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 10:32)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Vorbești ca un copil de grădiniță, cu diminutive, presupun că atâta școală ai făcut.
 • -3 (17 voturi)    
  G.B. (Marţi, 26 ianuarie 2021, 21:39)

  muitopolithical [utilizator]

  UE si-a luat o mare teapa in ultimii ani cu Marea Britanie.
  Nu intru in amanunte. Acum G.B. aloca pozitia sociala fiecaruia, pozitie mostenita prin nastere.
  "democratilor"
 • +14 (30 voturi)    
  ii da afara pe europeni.. (Marţi, 26 ianuarie 2021, 22:37)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. si ii aduc pe pakistanezi si musulmani. sa le uram succes!
 • +12 (20 voturi)    
  Relocare (Marţi, 26 ianuarie 2021, 23:40)

  FortApache [utilizator]

  Englezii vor sa mai relocheze din randul "valorilor" ...o gramada incearca sa ramana acolo insa pe multi 2000 lire s-ar putea sa-i incante.

  Ma gandesc oare cand partea romaneasca de "valori" va veni in Ro, poate guvernul Citu sa gandeasca o schema de ajutor si relocare pe undeva prin Africa? Nu de alta dar tara asta in ultimul timp e cam full de "valori", sa dam si altora...

  Au inceput sa se mazileasca intre ei pana si in USA.
 • +5 (5 voturi)    
  Unul din motivele Brexitului (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 8:59)

  Dilematic [utilizator]

  a fost de fapt scaparea de presiunea avalansei de cetateni ai Uniunii Europene pe teritoriul Regatului Unit.
  • 0 (0 voturi)    
   nu fu chiar asa de mare deranjul (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 22:51)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Brits sunt mai obisnuiti cu indienii, pakistanezii si alti asiatici - sunt mai usor de dat pe brazda.

   In 2018 numarul celor care ramaneau in UK ere mai mare din randul cetatenilor non - EU. Este insa adevarat ca acestia veneau in special la studii si adesea erau insotiti de familie spre deosebire de europeni care veneau sa munceasca, de multe ori fara familie si mai putin la studii fata de cei din afara UE.

   Avalansa de europeni nici nu fu chiar asa ca sa ii doboare - mai toti lucrau relativ corect pe acolo si faceau bani mai multi ca la ei acasa. deci fu rentabil

   Cea mai mare comunitate era cea a polonezilor dupa care urmau romanii si foarte aproape de numarul lor irlandezii.
 • +2 (6 voturi)    
  haha (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:14)

  liviu_ [utilizator]

  sa vezi ce "misto" o sa fie pt ienglezi cand o sa se care aia care muncesc in UK si nu o sa mai aiba oameni sa angajeze si o sa trebuiasca sa dea salarii mai mari
  • +1 (7 voturi)    
   Păi cum! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:18)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ei lasă că dacă chiar ajung la așa o criză de mână de lucru o să te aducă pe tine cu hârzobul aurit să dai cu mopul prin regat:)
   • +4 (4 voturi)    
    nu merci (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:55)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    nu am chef sa emigrez

    prefer sa stau in tarisoara mea unde orice om cu un iq indoielnic se simte superior facand misto de altii in comentariile de la hotnews...
 • -2 (4 voturi)    
  UE acorda acces la piata europeana... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 19:18)

  Olyx [utilizator]

  Marii Britanii iar aceasta expulzeaza cetatenii (UE) fara nicio jena !...Cum e cu protectia emigrantilor romani in UK domnule Presedinte, domnilor de la Externe si Prim Ministru ? Ati uitat ce ati promis ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by