Un episcop catolic acuzat de abuz sexual a scăpat cu un avertisment din partea sfântului scaun deși o comisie de anchetă a diocezei din care făcea parte a determinat că mai multe dintre acuzații sunt credibile, relatează AP News.

Episcopul Joseph HartFoto: Wyoming Tribune

Congregația pentru doctrina credinței a Vaticanului l-a absolvit pe fostul episcop american Joseph Hart de șapte acuzații de abuz sexual și a hotărât că alte cinci nu pot fi dovedite „cu certitudine”.

În alte două cazuri în care au fost implicați băieți de 16, respectiv 17 ani, Vaticanul a decis că acestea nu cad sub incidența regulamentelor sale deoarece băieții nu erau considerați minori de Biserica Catolică la momentul presupuselor abuzuri.

O altă acuzație nu a fost abordată în decretul care l-a absolvit pe Hart.

Hart, în vârstă de 89 de ani, a fost episcop de Cheyenne (statul Wyoming) între 1978 și 2001, acesta profesându-și mereu nevinovăția și respingând toate acuzațiile.

Însă decizia Vaticanului l-a dezamăgit pe succesorul lui Hart, episcopul Steve Biegler, acesta subliniind că decizia sfântului scaun nu înseamnă că predecesorul său este vinovat ci că Vaticanul a considerat că nu există suficiente dovezi împotriva sa.

Biegler a sprijinit anterior descoperirile unei comisii de anchetă constituite la nivelul diocezei sale care a inclus printre membrii săi membri ai forțelor de ordine, profesori, un doctor în psihologie, un medic pediatru, un psihoterapeut specializat în tratarea copiilor abuzați sexual și un procuror.

Congregația pentru doctrina credinței se bazează în schimb pe judecata preoților, avocaților de drept canonic și în cele din urmă a papei ca autoritate supremă.

Vaticanul a fost puternic criticat în ultimele decenii de mușamalizarea cazurilor de abuz sexual comise de clerul său, o excepție notabilă în anii recenți fiind cea a fostului cardinal Theodore McCarrick care a fost excomunicat în 2019 pentru abuzarea unor minori.

Înainte de a deveni episcop Hart a fost preot la dioceza din Kansas City, aceasta ajungând la o înțelegere în afara instanței cu cel puțin 10 victime.

Decretul Congregației pentru doctrina credinței l-a criticat pe Hart pentru „lipsa flagrantă de prudență ca preot și episcop, fiind singur cu minori în reședința sa privată și diferite excursii care ar fi putut fi potențiale ocazii de periclitare a 'obligației de a păstra abstinența' și care 'ar fi putut provoca scandaluri în rândul credincioșilor'”.

Hart a fost avertizat de asemenea pentru că nu a respectat restricțiile pe care Vaticanul i le-a impus în ceea ce privește contactul cu minori și seminariști, adăugând că restricțiile respective rămân în vigoare.

Steve Biegler, actualul episcop de Cheyenne, a afirmat într-un comunicat: „Înțeleg că acest anunț nu va aduce liniște victimelor, familiilor lor, episcopului Hart și tuturor celor afectați”.