Șeful guvernului italian Giuseppe Conte i-a transmis marți demisia președintelui Sergio Mattarella, care l-a însărcinat cu gestionarea afacerilor curente, potrivit unui comunicat al președintelui republicii, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mattarella L-A PRIMIT PE Conte, "care i-a prezentat demisia guvernului său".

Președintele "a invitat guvernul să rămână în funcție pentru a gestiona afacerile curente", potrivit comunicatului citat.

Al doilea guvern format în septembrie 2019 de Giuseppe Conte - o coaliție între PD (centru-stânga) și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem înainte de ajungerea la putere - își încheie astfel mandatul, după 509 de zile de existență.

Giuseppe Conte a condus marți un consiliu de miniștri pentru a informa guvernul de demisia sa, care antrenează astfel o nouă criză în istoria politicii italiene. Conte se afla în imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară, după ce micul partid al fostului premier Matteo Renzi a ieșit din coaliție.

Conte speră însă să obțină un nou mandat din partea președintelui Sergio Mattarella în încercarea de a forma executivul, al treilea din 2018, și să pună în aplicare un plan de peste 200 de miliarde de euro care își propune să relanseze motorul celei de-a treia economii din zona euro, puternic afectată de pandemia care a ucis peste 85.000 de oameni în peninsulă.

Este așteptat ca acesta să lanseze rapid consultările în încercarea de a forma o nouă majoritate, o sarcină care se anunță foarte complicată.

Criza politică a fost declanșată de fostul premier Matteo Renzi (2014-2016), care a retras mica sa formațiune Italia Viva din coaliție în 13 ianuarie, după săptămâni de critici privind gestionarea crizei sanitare și a planului de cheltuieli economice al lui Conte.

Pentru a rămâne la putere, Conte a fost nevoit să se prezinte în fața Parlamentului săptămâna trecută pentru un vot de încredere al celor două camere. Votul din Senat a fost câștigat la limită, doar cu o majoritate relativă, după absenteismul senatorilor de la Italia Viva.

În aceste condiții, Conte a fost nevoit să constate că nu mai dispune de suficienți parlamentari independenți sau disidenți pentru a rămâne la putere cu o simplă remaniere ministerială.

Rămâne și ipoteza convocării unor noi alegeri parlamentare. O perspectivă foarte riscantă pentru guvernul de centru-stânga: potrivit sondajelor, victoria ar reveni blocului format de dreapta lui Silvio Berlusconi (Forza Italia) și de populiști (Liga lui Matteo Salvini și partidul Fratelli d'Italia).