Administrația lui Biden va relansa proiectul emblematic de a pune portretul activistei de culoare anti-sclavie Harriet Tubman pe bancnotele de 20 de dolari, abandonat de administrația lui Donald Trump, a anunțat luni Casa Albă, relatează AFP.

Harriet TubmanFoto: Captura Wikipedia

"Trezoreria ia măsuri pentru a relansa eforturile pentru a o pune pe Harriet Tubman pe noile bancnote de 20 de dolari", a declarat purtătoarea de cuvânt al președinției, Jen Psaki.

„Este important ca bancnotele noastre, banii noștri (...) să reflecte istoria și diversitatea țării noastre, iar imaginea lui Harriet Tubman pe bancnota de 20 de dolari le reflectă în mod clar”, a spus ea.

Activista va deveni prima personalitate afro-americană care va apărea pe o bancnotă din Statele Unite.

Acest proiect, inițiat în 2016 de Barack Obama, este relansat după ce țara a fost traversată aproape un an de o mișcare istorică care denunță rasismul și violența poliției împotriva minorităților de culoare

Harriet Tubman (1822-1913) a evadat din sclavie și a ajutat zeci de sclavi să fugă în nordul Statelor Unite și Canada înainte și în timpul Războiului Civil, înainte de a se alătura luptei pentru dreptul la vot al femeilor. Lupta sa, în cadrul rețelei secrete de evadare „Underground railroad”, a fost subiectul unui lungmetraj în 2019.

Ea urma să-l înlocuiască în 2020 pe președintele populist Andrew Jackson (1767-1845), o figură foarte controversată admirată de Donald Trump.

Dar fostul secretar al trezoreriei, Steven Mnuchin, a anunțat în 2019 amânarea proiectului până cel puțin în 2028, invocând „probleme de securitate”.

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, Donald Trump a spus că alegerea lui Harriet Tubman e ”pur corectă politic”, sugerând că portretul său ar arăta mai bine pe bancnota de 2 dolari, care nu mai este tipărită.

Andrew Jackson, care a ocupat Casa Albă între 1829 și 1837, a fost considerat primul președinte „populist” de către Donald Trump, care avea portretul acestuia instalat în Biroul Oval.

Acest general înflăcărat este cunoscut pentru victoria sa istorică împotriva englezilor din New Orleans (sud) în 1815. Dar a făcut ca triburile amerindiene să fie deportate masiv spre zonele aride, un exod supranumit „Trail tears” (Drumul lacrimilor), care a ucis mii de oameni.