Grecia a semnat luni un contract pentru achiziţionarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franţa, întărindu-şi astfel parteneriatul cu Parisul în faţa tensiunilor cu Turcia, informează AFP, relatează Agerpres.

Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 aparate de ocazie, scoase de pe inventarul forţelor aeriene franceze, a 6 avioane noi ale constructorului Dassault Aviation, susţinere logistică şi armament asociat.

Evocând un parteneriat operaţional foarte strâns cu Atena, ministrul francez al apărării Florence Parly, care s-a deplasat în capitala Greciei pentru ceremonia de semnare a contractului, a salutat un "succes important" pentru Rafale, care pentru prima dată are vânzări către o ţară din Europa cu care Franţa caută să-şi amplifice exporturile şi cooperarea.

Această achiziţie a fost discutată într-un timp record între cele două guverne. Decizia de a demara negocieri a fost luată în septembrie de către premierul grec Kyriakos Mitsotakis, ca reacţie la explorările gaziere ale Turciei şi a demonstraţiilor sale de forţă în apele disputate cu Grecia şi Cipru.

În ultimele luni, Franţa s-a plasat făţiş de partea Atenei şi a trimis în timpul verii avioane Rafale şi nave de război în faţa desfăşurării de nave militare şi a prospectărilor turce într-o zonă revendicată de Grecia, acţiuni turce calificate în decembrie drept "ilegale şi agresive" de către liderii UE.

Livrările de avioane Rafale urmează să înceapă în iulie. "Primii piloţi şi tehnicieni ai forţelor armate greceşti se vor deplasa în următoarele zile în Franţa pentru antrenamentul lor", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Christos Tarantilis.