Curtea de Apel Santiago a decis că moartea în 1982 a fostului președinte chilian Eduardo Frei Montalva, oponent al dictaturii lui Augusto Pinochet, nu a fost un asasinat prin „otrăvire” și i-a achitat pe cei șase co-acuzați condamnați în primă instanță în 2019, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea a considerat că faptele nu permiteau stabilirea faptului că moartea fostului președinte (1964-1970), care a avut loc într-o clinică din Santiago în plină dictatură militară (1973-1990), „este imputabilă unei acțiuni intenționate sau neglijente a unuia sau mai multor terți".

Potrivit instanței, „moartea lui Eduardo Frei Montalva poate fi explicată în mod rezonabil printr-o succesiune de evenimente care au început cu o (prima) operațiune din 18 noiembrie 1981 și cu diferitele tulburări medicale care au rezultat din aceasta.

Frei Montalva a murit la 22 ianuarie 1982, la vârsta de 71 de ani, din cauza unei infecții generalizate, în clinica privată Santa Maria, unde fusese internat pentru o hernie.

În primă instanță, justiția a considerat că moartea acestei figuri a opoziției este din vina lui Augusto Pinochet.

Potrivit anchetei, moartea lui Eduardo Frei ar fi fost cauzată de injectarea de substanțe toxice și cei șase co-inculpați, foști agenți ai dictaturii, urmăriți penal pentru „otrăvire”, au fost condamnați la pedepse de 3 până la 10 ani de izolare.