Premierul italian Giuseppe Conte, în căutarea unei noi majorități de la dezertarea unui partid membru din coaliția sa, a anunțat luni seară că va demisiona marți după o întâlnire cu cabinetul de miniștri, relatează AFP și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al cabinetului său, domnul Conte a convocat marți la 9:00 (08:00 GMT) un Consiliu de Miniștri destinat „informării miniștrilor cu privire la intenția sa de a merge la Quirinale (sediul președinției Republicii) pentru a demisiona ”. Conte speră să primească un mandat de la președintele Sergio Matterella pentru a încerca să formeze un nou guvern, spune presa italiană.

Conte a pierdut majoritatea Senatului săptămâna trecută, când partidul de centru Italia Viva condus de fostul premier Matteo Renzi a părăsit coaliția după o ceartă cu privire la modul în care guvernul a gestionat criza provocată de coronavirus și recesiunea economică.

Premierul Giuseppe Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlamentul de la Roma, însă țara a fost cuprinsă de incertitudine odată cu retragerea partidului lui Renzi din coaliția de guvernare.

Italia a avut 66 de guverne de la Al Doilea Război Mondial.

Odată ce premierul își dă demisia, nu există nicio garanție că se poate forma o nouă coaliție.

Conte s-a opus ideii de a-și da demisia până acum de teamă că ar putea să nu fie reales. A încercat în schimb să atragă senatori șovăitori în tabăra sa cu vagi promisiuni privind un nou guvern și posibile poziții în ministere.