O anchetă administrativă a fost deschisă luni pentru a stabili dacă oficialii din Departamentul de Justiție al SUA au încercat să influențeze sau „să modifice rezultatele alegerilor prezidențiale” în favoarea lui Donald Trump, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Inspectorul general al ministerului, Michael Horowitz, a anunțat investigațiile după articole de presă care îl implicau pe Jeffrey Clark, un avocat responsabil cu cazurile de drept civil din cadrul acestei puternice administrații.

Susținând împotriva tuturor dovezilor că ar fi fost victima unei fraude, Donald Trump, potrivit New York Times și Washington Post, a conspirat la începutul lunii ianuarie cu Clark pentru a încerca să-l destituie pe ministrul interimar Jeffrey Rosen, care a refuzat să-l urmeze în cruciada lui.

Ideea a fost ca Jeffrey Clark să-l înlocuiască și să intervină în numele ministerului pentru a refuza certificarea victoriei democratului Joe Biden în statul cheie al Georgiei.

Președintele ar fi renunțat, potrivit acestor ziare, în fața amenințării cu demisii masive în cadrul ministerului.

Ancheta efectuată de inspectorul general urmărește să stabilească „dacă oficialii actuali sau din trecut ai ministerului s-au angajat în acțiuni inadecvate” pentru a schimba rezultatul alegerilor, potrivit unui comunicat.

Nu se va extinde „la alți oficiali guvernamentali”, a spus Horowitz, excluzând astfel examinarea acțiunilor lui Donald Trump și a anturajului său în Casa Albă.