Președintele Joe Biden a autorizat din nou luni ca persoanele trans să se înroleze în armata americană, anulând o decizie controversată a lui Donald Trump considerată a fi discriminatorie de către asociațiile pentru drepturile omului, relatează AFP.

Joe Biden in Biroul OvalFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În prezența ministrului Lloyd Austin și a generalului de stat majori Mark Milley, președintele a semnat un ordin executiv prin care ”toți americanii apți de a se înrola în forțele armate ale Statelor Unitear trebui să poată face acest lucru”, arată Casa Albă într-un comunicat.

”Președintele Biden crede că identitatea sexuală nu ar trebui să fie un obstacol în calea serviciului militar și că puterea Americii constă în diversitatea sa", a adăugat executivul SUA.

„A permite tuturor americanilor apți să își servească țara în uniformă este mai bine pentru armată și mai bine pentru țara noastră, deoarece o forță (militară) incluzivă este o forță mai eficientă”, a continuat declarația. "Pur și simplu, asta este corect și este în interesul nostru național."

La sfârșitul mandatului său, fostul președinte democrat Barack Obama plănuise ca armata să înceapă primirea recruților trans pe 1 iulie 2017.

Succesorul său republican a amânat mai întâi termenul la 1 ianuarie 2018, apoi a decis să inverseze complet această politică.

Donald Trump a evidențiat, într-o salvă de tweet-uri în iulie 2017, „povara costurilor medicale enorme” și a „perturbărilor”, luând prin surprindere ierarhia militară.

După diverse acțiuni în justiție, cazul a ajuns la Curtea Supremă, care în ianuarie 2019 a autorizat administrația lui Donald Trump să limiteze drepturile persoanelor trans în așteptarea rezultatului luptelor juridice în curs.

Pentagonul estimează că 9.000 de persoane care se identifică ca trans sunt în forțele armate, dintre care 1.000 spun că și-au schimbat sexul sau vor să facă acest lucru. Armata SUA are 1,3 milioane de personal activ.

Dar, potrivit susținătorilor drepturilor trans, aceste cifre sunt de fapt mult mai mari.