UE continuă să lucreze la sancțiunile împotriva Ankarei hotărâte în decembrie 2020, dar ia act de dorința de calmare afișată de liderii turci și dorește să „mențină acest impuls”, a anunțat luni șeful diplomației europene, potrivit AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

"Lucrările continuă. Listele nu sunt încă pregătite. Sancțiunile nu au fost puse la păstrare", a spus Josep Borrell după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles.

Dar „problemele care au tulburat relațiile dintre UE și Turcia în 2020 au dispărut”, a spus el. "Discuțiile dintre Grecia și Turcia s-au reluat și sperăm că cei din Cipru vor relua discuțiile la sfârșitul lunii februarie", a spus el.

"Trebuie să menținem acest impuls pentru a ajunge la un acord", a explicat el.

"Nu am decis astăzi sancțiuni împotriva Turciei pentru că vedem că există evoluții pozitive", a declarat, la rândul său, șeful diplomației germane Heiko Maas.

Oportunitatea de a anunța sancțiunile solicitate de liderii europeni la un summit din decembrie 2020 a divizat statele membre luni și a fost organizată o întâlnire special dedicată subiectului pentru a găsi un consens cu privire la modul de comunicare, a spus el.

"O listă este gata, dar s-a considerat mai potrivit să nu se facă un anunț", a declarat un diplomat sub condiția anonimatului.

Turcia și Grecia și-au reluat contactele luni pentru a încerca să soluționeze disputele dintre ele, în special cu privire la explorarea gazelor naturale.

Totuși, semn al neîncrederii care domnește între cele două țări, Atena a semnat luni un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o decizie luată ca reacție la creșterea demonstrațiilor de forță turcești în estul Mediteranei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a intensificat acțiunile de la sfârșitul lunii decembrie și l-a trimis joi pe ministrul său de externe Mevlüt Cavusoglu la Bruxelles pentru discuții cu liderii instituțiilor europene.