UE amână o decizie privind sancțiunile împotriva Turciei
"Lucrările continuă. Listele nu sunt încă pregătite. Sancțiunile nu au fost puse la păstrare", a spus Josep Borrell după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE la Bruxelles.
Dar „problemele care au tulburat relațiile dintre UE și Turcia în 2020 au dispărut”, a spus el. "Discuțiile dintre Grecia și Turcia s-au reluat și sperăm că cei din Cipru vor relua discuțiile la sfârșitul lunii februarie", a spus el.
"Trebuie să menținem acest impuls pentru a ajunge la un acord", a explicat el.
"Nu am decis astăzi sancțiuni împotriva Turciei pentru că vedem că există evoluții pozitive", a declarat, la rândul său, șeful diplomației germane Heiko Maas.
Oportunitatea de a anunța sancțiunile solicitate de liderii europeni la un summit din decembrie 2020 a divizat statele membre luni și a fost organizată o întâlnire special dedicată subiectului pentru a găsi un consens cu privire la modul de comunicare, a spus el.
"O listă este gata, dar s-a considerat mai potrivit să nu se facă un anunț", a declarat un diplomat sub condiția anonimatului.
Turcia și Grecia și-au reluat contactele luni pentru a încerca să soluționeze disputele dintre ele, în special cu privire la explorarea gazelor naturale.
Totuși, semn al neîncrederii care domnește între cele două țări, Atena a semnat luni un contract pentru achiziționarea a 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o decizie luată ca reacție la creșterea demonstrațiilor de forță turcești în estul Mediteranei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a intensificat acțiunile de la sfârșitul lunii decembrie și l-a trimis joi pe ministrul său de externe Mevlüt Cavusoglu la Bruxelles pentru discuții cu liderii instituțiilor europene.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU