Președintele rus Vladimir Putin a negat personal, luni, că ar fi proprietarul unei somptuoase reședințe de pe Malul Mării Negre, așa cum acuză opozantul Alexei Navalnîi, într-o anchetă care a fost publicată pe YouTube și care a strâns peste 86 de milioane de vizualizări, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Nu am văzut acest film, din lipsă de timp. Nimic din ce este prezentat acolo ca fiind bunurile mele nu-mi aparține mie sau rudelor mele", a spus Putin, în cadrul unei întâlniri cu studenți ruși.

Închis imediat după ce a revenit în Rusia, Alexei Navalnîi a difuzat marțea trecută o vastă anchetă anticorupție care îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” pe care și l-a construit pe malul Mării Negre.

Navalnîi, care a înregistrat videoclipul înainte de revenirea în Rusia, spune că Putin este beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.

Acest ansamblu foarte luxos este dotat printre altele cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou. Construcția a fost finanțată, spune opozantul, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko.

"Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin", acuză Navalnîi, care adaugă că președintele rus este "obsedat de bogăție și de lux".

Potrivit acestuia, au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, de "39 de ori mai mare ca Monaco". Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.

“Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă un regat,” afirmă Navalnîi.

Complexul ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte care duce la Marea Neagră. În complex fost construită chiar și o biserică.

Doar palatul are aproape 18.000 de metri pătrați.