Primul escadron de avioane de luptă fără pilot al Marii Britanii este cu un pas mai aproape de realitate după ce guvernul condus de Boris Johnson a acordat un contract în valoare de 30 de milioane de lire sterline pentru construirea unui prototip în trei ani de zile.

Reprezentare computerizata a unui potential prototipFoto: Gov.uk

Avionul de luptă fără pilot va fi proiectat să zboare la viteze înalte alături de avioanele de luptă convenționale și va fi dotat cu rachete și tehnologie de supraveghere și luptă de ultimă generație, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al guvernului.

Poreclite „camaradul loial”, avioanele urmează să fie primele aparate de zbor ale Marii Britanii care vor putea ținti și doborî avioane inamice și să evite rachetele sol-aer lansate împotriva lor.

Contractul de proiectare și dezvoltare a fost acordat firmei Spirit AeroSystems din Belfast care va conduce proiectul denumit MOSQUITO, un prototip fiind așteptat pentru testări până la finalul lui 2023.

„Proiectul în valoare de 30 de milioane de lire va accelera dezvoltarea puterii aeriene a Regatului Unit în viitor prin furnizarea unui aparat de zbor fără echipaj de ultimă generație și menținându-ne poziția de lider mondial în tehnologii emergente”, a declarat Jeremy Quin, ministrul britanic al apărării.

Citește și: