Portughezii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele - cel mai probabil, actualul preşedinte, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, urmând să fie reales - într-un scrutin sub semnul carantinei impuse ca urmare a contextului sanitar dramatic provocat de criza coronavirusului, transmite AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şapte candidaţi aspiră la funcţia de preşedinte al Portugaliei, într-o ţară în care şeful statului nu are putere executivă, însă joacă rolul de arbitru în caz de criză politică şi poate dizolva parlamentul pentru a convoca alegeri legislative anticipate.

Starea de urgenţă sanitară, în vigoare de la începutul lui noiembrie 2020, şi a doua carantină generală impusă acum o săptămână nu au putut influenţa data organizării alegerilor, care se desfăşoară în conformitate cu un calendar stabilit de o lege electorală extrem de strictă.

În faţa posibilităţii de a amâna scrutinul, candidaţii şi observatorii se tem de un absenteism record, care aruncă o umbră de îndoială asupra prognozelor din sondaje, ce îl dau totuşi câştigător din primul tur pe actualul preşedinte. Toţi cei patru preşedinţi pe care i-a avut Portugalia după revenirea la democraţie, în 1974, au fost aleşi în primul tur, notează AFP.

Rămas extrem de popular după alegerea sa, în urmă cu cinci ani, Marcelo Rebelo de Sousa a coabitat fără probleme majore cu socialiştii premierului Antonio Costa care, pentru a evita o înfrângere sigură, nu şi-a depus candidatura la scrutinul prezidenţial.

Cu scopul de a încuraja participarea celor circa 9,8 milioane de alegători înscrişi, din care 1,5 milioane în străinătate, autorităţile electorale au organizat pentru prima dată, duminica trecută, o zi de vot anticipat. Aproape 200.000 de alegători au răspuns apelului, însă imaginile cu cozi lungi de aşteptare care s-au format în faţa unor secţii de votare, mai ales la Lisabona, nu au avut efectul scontat, acela de a linişti populaţia.

Echipe de voluntari s-au deplasat din uşă în uşă pentru a strânge buletinele de vot ale unui număr de circa 13.000 de persoane plasate în carantină sau izolate în căminele de bătrâni.

Adăugându-se recordului de decese înregistrate zilnic în ultima perioadă, închiderea şcolilor timp de 15 zile, care a intrat în vigoare vineri, a fost încă un semnal că a venit momentul unui lockdown strict.

În faţa unui scenariu lipsit de surprize, preşedintele în exerciţiu riscă să aibă dificultăţi în a-şi motiva susţinătorii, în contextul în care o parte a dreptei îi reproşează că a avut o atitudine conciliantă faţă de executiv, ajuns la putere graţie sprijinului stângii radicale.