Comisia de Finanţe a Senatului SUA a acordat vineri, în unanimitate, aviz favorabil pentru numirea lui Janet Yellen în funcţia de secretar al Trezoreriei, un semnal clar că plenul va confirma nominalizarea, informează agenţia Reuters.

Janet YellenFoto: Federal Reserve

Numirea lui Janet Yellen în funcţia de secretar al Trezoreriei a fost aprobată cu 26 de voturi pentru şi niciunul împotrivă în Comisia de Finanţe a Senatului Statelor Unite.

Însă liderii Partidului Republican i-au cerut lui Janet Yellen să colaboreze şi cu ei. "Am mari dezacorduri cu poziţii ale lui Janet Yellen, mai ales în domeniul politicilor fiscale, dar a asumat angajamentul de a colabora cu noi. Şi cred că votul puternic în favoarea ei acordat astăzi este un semnal că vrem să colaborăm", a declarat senatorul republican Mike Crapo.

Plenul Senatului SUA urmează să se pronunţe privind numirea lui Janet Yellen în funcţia de secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen a fost preşedinte al Rezervei Federale (Fed), instituţia bancară centrală din SUA, în perioada 2014-2018.

Preşedintele Joseph Biden a propus un plan de asistenţă financiară de 1.900 de miliarde de dolari şi vrea să facă investiţii de 2.000 de miliarde de dolari în infrastructură, citează Mediafax.

Janet Louise Yellen este licențiată la Universitatea Brown (1967) și la Universitatea Yale (1971) și i profesoară la Universitatea Berkeley din California. Este căsătorită cu George Akerlof, economist câștigător al premiului Nobel și profesor emerit la Universitatea din California, Berkeley. La 8 octombrie 2013, Yellen a fost nominalizată pentru postul de șef al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii de către președintele american Barack Obama.