Rezoluția de punere sub acuzare a Donald Trump va fi transmisă Senatului american luni, primul pas al declanșării procesului fostului președinte republican în camera superioară a Congresului, anunță CNN.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

„Am vorbit cu președintele [Camerei Reprezentanților] Pelosi care m-a informat că articolele [de punere sub acuzare] vor fi trimise Senatului luni”, a anunțat Chuck Schumer, președintele democrat al Senatului.

Transmiterea rezoluției luni înseamnă că procesul fostului președinte republican ar putea începe marți la ora prânzului dacă senatorii nu ajung la o înțelegere privind amânarea acestuia.

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell a propus ca Senatul să acorde echipei de avocați a fostului președinte Donald Trump două săptămâni pentru a se pregăti pentru procesul din Senat, dorind ca acesta să fie amânat până la mijlocul lunii februarie.

„Această punere sub acuzare a început cu o procedură fără precedent de rapidă și minimală în Camera Reprezentanților. Urmarea nu poate fi un proces insuficient în Senat care îi neagă fostului președinte Trump un proces echitabil sau aduce atingere Senatului sau chiar președinției”, a declarat McConnell.

Negocierile dintre Schumer și McConnell cu privire la proces sunt legate direct de eforturile președintelui Joe Biden de a obține aprobarea nominalizărilor pentru cabinetul său de către Senat și de repartizarea funcțiilor de conducere din comisiile camerei superioare a Congresului american.

Schumer a respins vineri argumentele unor senatori republicani potrivit cărora judecarea lui Trump după ce acesta a părăsit Casa Albă ar fi neconstituțională, afirmând că experții în drept susțin că există un precedent pentru acest lucru.

„Senatul va organiza un proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump”, a declarat Schumer.

„Va fi un proces complet. Va fi un proces corect. Dar nu există niciun dubiu, va exista un proces și când procesul va începe senatorii vor trebui să decidă dacă cred că Donald John Trump a incitat la insurecție împotriva Statelor Unite”, a adăugat acesta.

Camera Reprezentanților a votat în 13 ianuarie punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la insurecție.

Donald Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite care a fost pus sub acuzare de Congres de două ori.

Citește și: