Nicio cerere de azil depusă în Danemarca, acesta este obiectivul anunțat vineri de premierul danez, care menține cursul unei politici foarte restrictive privind migranții, în momentul în care țara afișează cel mai redus număr de cereri din 1998, scrie AFP.

Foto:

"Nu putem promite zero solicitanți de azil, dar putem explica foarte bine viziunea noastră", a afirmat social-democrata Mette Frederiksen, într-o audiere la Parlament.

În 2020, 1.547 au depus o cerere de azil în Danemarca, cifra cea mai redusă din 1998, un fapt care se explică și prin criza sanitară provocată de noul coronavirus.

Este de zece ori mai puțin decât în 2015, în plină criză a refugiaților, când circa 21.300 au depus o cerere - de aproape opt ori mai puțin decât în Suedia vecină.

Mica țară nordică de 5,8 milioane de locuitori nu face un mister din dorința sa de a descuraja migranții.

"Trebuie să ne asigurăm că în țara noastră vin puțini oameni, altfel coeziunea noastră socială nu poate prevala", a spus Frederiksen.

În 2017, pe atunci în fruntea social-democraților, aceasta a prezentat un proiect care prevedea retrimiterea migranților "neoccidentali" în taberele africane, centre de triere pentru migranți.

În septembrie, Copenhaga a numit un ambasador pentru migranți pentru a accelera crearea unuia sau mai multor centre în afara Uniunii Europene în cadrul unui nou sistem european de azil.