Polonia ar putea lua măsuri în justiție contra Pfizer, luna viitoare, dacă producătorul american de medicamente nu va respecta toate livrările de vaccin contra Covid-19, a declarat vineri un purtător de cuvânt guvernamental, potrivit Reuters.

Coronavirus PoloniaFoto: Jaap Arriens/ Profimedia Images

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul împreună cu partenerul său german BioNTech, a redus săptămâna aceasta volumul livrărilor către țările europene.

Pfizer și BioNTech au refuzat să comenteze furnizarea parțială a tranșelor, anunțând doar printr-un comunicat de presă că fac acest lucru pentru a majora producția europeană.

Până acum, și Italia a spus că ia în considerare măsuri legale, anunțul fiind făcut în contextul frustrărilor tot mai mari provocate de impactul reducerii livrărilor asupra campaniilor de vaccinare.

”Cred că o astfel de decizie (a unor măsuri legale) ar putea fi luată luna viitoare, dacă aceste livrări nu sunt respectate potrivit angajamentului producătorului”, a spus Piotr Muller pentru radioul public polonez.

Luni, Polonia a primit 176.000 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, adică aproximativ jumătate din cât aștepta. Joi, ministrul sănătății, Adam Niedzielski a spus că dozele lipsă vor fi livrate începând cu jumătatea lunii februarie.

”La acest moment, suntem în situația în care producătorul declară că aceste diferențe vor fi acoperite. Dar dacă nu se va întâmpla asta, atunci trebuie luate în considerare măsuri legale”, a declarat Muller.