Autoritățile din Rusia au arestat vineri noi partizani ai opozantului Alexei Navalnîi, în timp ce alții au fost convocați în fața tribunalelor, cu o zi înaintea unor proteste anunțate în întreaga țară, scrie AFP.

Alexei NavalnyFoto: Facebook / Alexei Navalny

Echipa lui Navalnîi, care este arestat până în 15 februarie și este vizat de multiple proceduri judiciare, a lansat un apel la proteste pentru sâmbătă în 65 de orașe, manifestații calificate drept "ilegale" de autorități.

După ce au arestat joi mai mulți colaboratori ai opozantului, poliția a continuat vineri arestările cu coordonatoarea sediului mișcării lui Navalnîi din Vladivostok, în Extremul Orient, Ekaterina Vedernikova, și o colaboratoarea a sediului din Novosibirsk, în Siberia, Elena Noskovets.

Aceste arestări au fost raportate de echipa opozantului și de ONG-ul specializat OVD-Info.

Arestate joi, Liubov Sobol, una dintre figurile în ascensiune al mișcării, și Kira Iarmysh, purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi, se vor prezenta vineri în fața judecătorilor, pentru că au lansat apeluri la proteste.

Avocata lui Iarmysh, Veronika Poliakova, a afirmat că purtătoarea de cuvânt riscă zece zile de închisoare. Liubov Sobol riscă 30 de zile dar ar putea scăpa, ca la arestările precedente, cu o amendă deoarece are un copil mic.

Printre ceilalți susținători ai lui Navalnîi intrați în colimatorul poliției se numără Gheorghi Alburov, care participă la anchetele anticorupție ale opozantului, și Vladlen Los, un avocat de naționalitate belarusă, căruia i s-a ordonat să părăsească Rusia.

Responsabila echipei lui Navalnîi din Krasnodar, în sudul Rusiei, Anastasia Pancenko, a fost arestată și ea joi.

În fața mobilizării prevăzute pentru sâmbătă, Kremlinul, Parchetul și ministerul de Interne au avertizat asupra riscurilor de participare la manifestații „ilegale”.

După arestarea sa, duminică, Alexei Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei anchete privind o imensă și somptuoasă proprietate de care ar beneficia președintele Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro.

Vineri dimineața, videoclipul de aproape două ore avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în 17 ianuarie, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.