Care vor fi drepturile lui Donald Trump în calitate de fost președinte al SUA?

de A.Th.C.     HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2021, 22:10 Actualitate | Internaţional


Trump imbarcandu-se la bordul Marine One
Foto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images
Părăsind Casa Albă, Donald Trump nu a plecat cu mâna goală. Legea Former President Act asigură mai multe avantaje pe viață pentru foștii președinți care nu au fost demiși din funcție, scrie ziarul Le Monde.

A ridicat pumnul, a salutat mulțimea de angajați de la Casa Albă și a declarat: „A fost o mare onoare, onoarea vieții”. Apoi s-a îmbarcat la bordul elicopterului Marine One, în direcția bazei aeriene Andrews aflate la câțiva kilometri, pentru o ceremonie de adio pentru partizanii săi în ziua învestirii succesorului său, Joe Biden. De acolo și-a luat zborul către Florida, care l-a susținut până la capăt.

Un lucru este sigur: nu va pleca cu mâna goală. Former President Act, o lege pentru foștii președinți ai Statelor Unite, a fost votată în 1958 și amendată de mai multe ori. Ea prevede mai multe avantaje pe viață pentru președinții pensionați – cei care nu au fost demiși din funcții în baza articolului 2, secțiunea 4 din Constituția americană care se referă la destituire.

Această lege trebuia să umple un gol. Înainte, guvernul federal american nu vărsa nicio pensie, nici alte drepturi foștilor președinți. În 1912, industriașul și filantropul Andrew Carnegie propusese să acorde foștilor președinți o pensie anuală de 25.000 de dolari (adică peste 600.000 azi), dar membrii Congresului s-au întrebat despre legitimitatea unei asemenea pensii private. Ceea ce i-a obligat pe aleși să reflecteze și să legifereze pentru a oferi avantaje foștilor președinți. În 1958, când a intrat în vigoare FPA, doar Herbert Hoover și Harry S. Truman mai erau în viață. Primul a murit în 1964, la vârsta de 90 de ani, iar al doilea în 1972, la 88 de ani.

Protecție pe viață din partea lui Secret Service

La origine, leega prevedea garantarea unei protecții pe viață din partea serviciului de securitate al președintelui. În 1994 a fost redusă la 10 ani pentru președinții intrați în funcție după 1996. Dar în 2012 Congresul a amendat această dispoziție: toți foștii președinți și și soțiile/soții au dreptul de a benficia de protecție pe viață de la serviciile secrete. Copiii au dreptul la protecție până la vârsta de 16 ani.

Richard Nixon, decedat în 1994, este singurul președinte care a renunțat la protecția lui Secret Service în 1985, „pentru a economisi dolarii contribuabililor americani”. Protecția înseamnă un milion de dolari pe an pentru președinte și 500.000 pentru soție.

O retragere poleită în aur

Într-un video scurt postat pe contul său de Twitter după o sesiune de întrebări și răspunsuri la sediul din New York al lui Twitter, Donald Trump declara pe 21 septembrie 2015: „Renunț la salariu dacă voi deveni președinte”. Miliardarul estima că se putea lipsi de cei 400.000 de dolari pe an acordați prin lege. Ceea ce a și făcut, dirijându-i trimestrial între 2017 și 2019 spre diferite ministere. Înaintea lui, Herbert Hoover și John F. Kennedy mai renunțaseră la salariul de președinte. Despre pensie, Donald Trump nu s-a pronunțat.

În practică, secretarul Trezoreriei (echivalentul ministrului finanțelor) varsă o pensie impozabilă egală cu remunerația foștilor președinți. În 2012, aceasta corespundea la 219.200 de dolari anual.

Pensia este plătibilă imediat după plecarea președintelui. Soția/soțul pot la fel beneficia de o pensie anuală pe viață de 20.000 de dolari dacă renunță la oricare altă pensie legală. Dar au chiar nevoie? Știm că Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au devenit „mașini de făcut bani” din conferințe, cărți și documentare produse pentru Netflix.

Un birou și personal

Administrația serviciilor generale (General Services Administration, sau GSA), agenția guvernului american creată ca să ajute la gestiunea și funcționarea celorlalte agenții federale, se ocupă de închirierea birourilor și remunerarea personalului recrutat de fostul președinte.

Personalul nu răspunde decât președintelui în exercitarea atribuțiilor. Fiecare fost președinte fixează retribuțiile, care nu depășesc un total anual de 150.000 de dolari în primii 30 de ani și 96.000 după aceea. Președintele poate recruta și personal plătit din fonduri private.

În 2019, bugetul alocat celor patru foști președinți se ridica la 3,9 milioane de dolari. În decembrie, Congresul a aprobat o suplimentare de 500.000 de dolari pentru a-l lua în calcul pe Donald Trump, raportează „Roll Call”, un ziar specializat în problemele Congresului și Washingtonului.

Asigurarea de sănătate

Foștii președinți au dreptul la o asigurare de sănătate pentru spitalele militare. Ei plătesc această asigurare la un nivel fixat de Biroul pentru gestiune și buget, serviciu cu misiunea de a-l asista pe președinte în pregătirea bugetului. Președinții cu două mandate se pot înscrie pentru o asigurare de boală în cadrul programului pentru servicii de sănătate al angajaților federali.

Un imobil pentru vizite la Washington

Hotărât să plece din Washington, oraș pe care nu l-a iubit niciodată și dispunând de un Trump Hotel pe Pennsylvania Avenue, este puțin probabil ca Donald Trump să se cazeze într-o zi la Presidential Townhouse. Situată în Jackson Place nr. 796, la doi pași de Casa Albă, clădirea aparține guvernului american și din 1969 este rezervată exclusiv în folosul foștilor președinți ai Statelor Unite. Imobilul cu cinci etaje cuprinde două săli de mese, mai multe camere și un spațiu pentru escorta de la Secret Sevice.

O bibliotecă prezidențială pentru a povesti istoria „sa”

Ca și predecesorii săi, Donald Trump va trebui să se ocupe cu crearea bibliotecii sale prezidențiale (Presidential Library). După cele două mandate ale lui Calvin Coolidge (între 1923 și 1929), toți președinții și-au creat locul în care sunt păstrate și făcute accesibile toate documentele, înregistrările și obiectele istorice primite în timpul mandatelor. Ele sunt administrate de Biroul bibliotecilor prezidențiale, care face parte din National Archives and Records Adminstration (NARA).

Înainte de plecare, Donald Trump ar fi discutat planurile unei biblioteci și unui muzeu comemorativ cu un buget faraonic de două miliarde de dolari, pe care partizanii săi ar fi fost însărcinați să-l finanțeze, scria „The Washington Post”. Dar Donald Trump nu este un președinte oarecare. El este cel al „realităților alternative”. „Vor menționa ele cele două procese de destituire, pandemia, rolul său în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie?”, se întreabă CNN. Biblioteca sa prezidențială „ar putea conține o secțiune din zidul cu Mexicul, scrisori de la Kim Jong-un”, se hazardează în a-și imagina (The New York) Times.

Rămâne de știut ce va face Donald Trump în Florida. Va juca golf, va lansa un post de televiziune, cum prevedea în caz de înfrângere în 2016, își va pregăti revenirea în 2024 sau va trece ștafeta copiilor săi Ivanka și Donald Trump Jr.? Înainte de a se îmbarca la bordul lui Air Force One pe melodia „Y.M.C.A.” a celor de la Village People, Donald Trump a enunțat: „Vom reveni într-un fel sau altul”. Totul depinde de urmările juridice ale anchetelor care-l vizează.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12631 vizualizari

 • -13 (47 voturi)    
  1 Trump (Joi, 21 ianuarie 2021, 22:24)

  cenzuratul [utilizator]

  In onorea dlui presedinte si ca recunoastere a muncii depuse in a gasi metode de a declasa reactii isterice, nervoase, de teama, de anxietate, de ingrijorare, de manie in randul adversarilor politici (peiorativ numiti "snowflakes"), "Trump"-ul ar trebui sa devina unitatea de masura a nevrotismului din modelul Big 5 al trasaturilor de personalitate.
  • -6 (24 voturi)    
   Planurile presedintelui Trump (Vineri, 22 ianuarie 2021, 10:20)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Jason Miller, unul dintre consilierii care au calatorit cu presedintele Trump in "Air Force One" spre Florida, unde il asteptau mii de simpatizanti, a facut declaratii despre intentiile presedintelui pentru perioada urmatoare.

   Trump va incepe o conlucrare stransa cu parlamentele din statele membre ale USA unde republicanii au majoritatea (59 legislaturi din 98) pentru a se asigura in primul rand ca se iau masuri de protejare a votului din 2022 si ca se vor deschide la nivel local investigatii parlamentare si judiciare asupra rezultatelor din 2020.

   Urmatorul obiectiv este castigarea alegerilor din 2022 la Camera si Senat pentru a putea contracara legislativ politicile guvernului de stanga de la Washington.

   Deocamdata, stanga are la Senat un singur vot in plus, al VP Harris (dar daca e plecata din tara nu poate vota), iar la Camera are 10 mandate in plus.

   Majoritatea analistilor, mai ales de stanga, considera ca republicanii vor castiga in 2022 datorita fenomenului de "erodare a imaginii guvernului".

   Un alt obiectiv al presedintelui Trump este sa se asigure ca partidul republican isi apara interesele in Senat si la Camera si protejeaza pe cat posibil deciziile luate de guvernul Trump.

   Presedintele Trump a adus partidului republican 11 milioane de noi electori fata de 2016, intre care multi nu votasera inca republican, acesti noi electori au venit pentru el nu pentru partid si nu trebuie pierduti ca avantaj electoral.

   Presedintele Trump a lasat partidul republican la inceput de 2021 cu 212 deputati si 50 senatori, cu majoritatea legislativelor statale, o majoritate de guvernatori si o majoritate la Curtea Suprema.

   Se vorbeste, dar e neconfirmat, ca Trump va crea in acest an o retea de media pentru conservatori, care sa evite cenzura Facebook, Twitter, servere Google sau Amazon sau canale tv mainstream.
 • -9 (21 voturi)    
  Săracul Cheskutza... (Joi, 21 ianuarie 2021, 22:29)

  Observatory [utilizator]

  Câți bani a pierdut răposatul și familia lui....
 • -7 (47 voturi)    
  Senatul nu a votat impiechment-ul ! (Joi, 21 ianuarie 2021, 23:01)

  Cugetator [utilizator]

  Cele expuse la acest subiect, vor trebui obligatoriu indeplinite, fiindca Donald Trump si-a efectuat integral cei 4 ani prezidentiali si desi nestimata Nancy Pelosi in arzatoarea ei dorinta de ai bea si sangele lui Donald Trump, a facut sa se voteze in Camera Reprezentantilor acest impiechment nejustificat si rusinos. In Senat insa nu s-a votat asa ceva si desi unii vor incerca sa faca acest vot dupa plecarea din functie a lui Donald Trump , dar nu cred ca vor finaliza aceasta manevra josnica si ar fi si nelegal !
 • -7 (49 voturi)    
  Nu dispare nici Trump si nici trumpismul (Vineri, 22 ianuarie 2021, 0:24)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Of topic: spunea mereu Trump ca CNN e fake news, ca este tropmeta democratilor etc.

  Iaca dovada: former CNN global affairs analyst Antony Blinken has been selected to serve as secretary of state and Jen Psaki left her contributor gig at CNN to serve as press secretary.

  Ministrul de externe si secretarul de presa ai lui Biden vin direct de la „televiziunea obiectiva, independenta si echidistanta CNN”.

  Sunt curios daca la preluarea stirilor despre administratia democrata HN va evita in urmatorii 4 ani CNN-ul, asa cum a evitat in ultimii 4 ani putinele surse media favorabile republicanilor.

  Asa... de dragul echidistantei.
  • +6 (28 voturi)    
   hehe (Vineri, 22 ianuarie 2021, 8:22)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Bre postacel, voi simbriasii de la sputnik chiar nu intekegeti ce inseamna echidistanta...
   Zici mujici, zici neam de slugoi.
 • +7 (49 voturi)    
  Cu sau fără "avantaje" , (Vineri, 22 ianuarie 2021, 0:34)

  backtothedarkages [utilizator]

  sper să ajungă la brutărie cât mai repede, pentru cât mai mulți ani.
 • +10 (42 voturi)    
  Printre "drepturile" lui Trump (Vineri, 22 ianuarie 2021, 6:06)

  John M. [utilizator]

  ce rezulta din catastrofala "dereliction of duty as US president" ii dorim cativa ani de puscarie pentru incitarea la asaltul fara precedent asupra congresului si mult mai multi ani ce vor rezulta din ancheta de evaziune fiscala initiata de IRS as we speak.
 • -8 (32 voturi)    
  Trump se retrage in vila (Vineri, 22 ianuarie 2021, 8:27)

  mihaipricop [utilizator]

  din Mar-a-Logo cu 126 de camere, 33 de bai, 3 buncare si teren de golf cu un fost fotomodel la care toti balesc, chiar daca nu recunosc toti, in timp ce romanasii neamuri de-a lui dabija nu mai pot de grija lui.
  • +9 (23 voturi)    
   Asta ... (Vineri, 22 ianuarie 2021, 11:21)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   ... daca nu-l retrag altii la puscarie de-acolo. A blocat o gramada de procese, din pozitia de presedinte. Acuma toate procesele alea o sa continue, chiar daca nu trece impeachment-ul de senat. Si e vorba de procese grele, de frauda, evaziune fiscala si alte fapte grave de coruptie. Si omu' mai e si dator vandut, lichiditati n-are, si multe din proprietatile lui au raportat pierderi masive ani la rand.
 • +2 (12 voturi)    
  Va avea dreptul la vorbitor o data pe luna (Vineri, 22 ianuarie 2021, 12:39)

  rivaldi [utilizator]

  Si la un pachet de la familie. Ca sa sunt regulile in inchisorile federale de maxima siguranta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by