La mai puțin de o lună de la implementarea efectivă a Brexitului, Londra și Bruxelles sunt în contradicție cu privire la statutul diplomatic care urmează să fie acordat ambasadorului Uniunii Europene în Regatul Unit, potrivit unor surse britanice și europene, citate de AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

Sunt în curs negocieri pentru a stabili dacă Joao Vale de Almeida și echipa sa ar trebui să beneficieze de imunitate diplomatică deplină în temeiul Convenției de la Viena, pe aceeași bază cu diplomații dintr-un stat suveran - după cum susține Bruxelles - sau de imunitatea conferită organizațiilor internaționale, o poziție privilegiată de către Londra.

"UE, delegația sa și echipele lor vor primi privilegiile și imunitățile necesare pentru a le permite să își desfășoare activitatea în Marea Britanie în mod eficient", a comentat Biroul de externe al Regatului Unit.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 și, după o perioadă de tranziție de unsprezece luni, țara s-a eliberat de toate normele europene prin părăsirea pieței unice.

Cei doi foști parteneri au semnat la limită, înainte de Crăciun, un acord de liber schimb pentru comerț.

Potrivit UE, poziția Regatului Unit contrastează cu cea a altor țări, care au acordat „fără excepție” statut diplomatic complet către 143 de delegații europene, echivalent cu misiunile diplomatice din întreaga lume.

„UE nu este o organizație tradițională-internațională”, a detaliat joi Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell, reamintind că „are puterea de a adopta legislație obligatorie pentru Statele membre, are propriul sistem judiciar și a stabilit o monedă comună".

„Statutul UE în relațiile internaționale și statutul diplomatic rezultat sunt recunoscute pe scară largă de țările și organizațiile internaționale din întreaga lume și ne așteptăm ca Marea Britanie să trateze delegația UE ca pe o consecință și fără întârziere ”, a continuat el.

În calitate de fost stat membru, Marea Britanie este „pe deplin conștientă” de acest statut, a adăugat el.

În noiembrie, Josep Borrell i-a scris ministrului britanic de externe Dominic Raab pentru a-și exprima „îngrijorările serioase” cu privire la această poziție de la Londra.

Potrivit BBC, problema este așteptată să fie discutată luni de miniștrii de externe ai UE.