Trei noi senatori ai Partidului Democrat au depus miercuri seara jurământul în fața vicepreședintelui american Kamala Harris după inaugurarea acesteia, democrații preluând pentru prima dată controlul asupra Senatului după 2014, anunță CNN.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnellFoto: Trevor Collins / Alamy / Profimedia Images

La începutul lunii ianuarie Raphael Warnock și Jon Ossoff au câștigat cele două curse electorale speciale pentru Senat din statul Georgia, schimbând majoritatea din camera superioară a Congresului american.

Celor doi li s-a alăturat miercuri Alex Padilla, fost secretar de stat al Californiei, acesta fiind nominalizat de guvernatorul democrat Gavin Newson să îi ia locul în Senat Kamalei Harris.

Ceremonia de depunere a jurământului a marcat câteva premiere: Warnock și Ossoff sunt primul senator afro-american, respectiv primul senator evreu, aleși în statul Georgia în timp ce Padilla este primul senator hispanic al Californiei.

Ossof, în vârstă de 33 de ani, este cel mai tânăr senator din cameră și cel mai tânăr democrat ales în Senat după alegerea lui Joe Biden în 1973, actualul președinte american depunând atunci jurământul la vârsta de 30 de ani.

Senatul este alcătuit în prezent de 50 de democrați și 50 de republicani, situație în care vicepreședintele poate vota pentru a sparge un vot egal, numeroși analiști afirmând că acest lucru o va face pe Kamala Harris unul dintre cei mai puternici vicepreședinți din istoria SUA.

Democrații, care au o majoritate fragilă și în Camera Reprezentanților, nu au mai controlat ambele camere ale Congresului american din 2011 în timpul primului mandat al președintelui Barack Obama.

Citește și: