Îmbrăcată în galben, afro-americana Amanda Gorman a devenit miercuri cel mai tânăr poet din istoria Americii care marchează tranziția de putere, alăturându-se poeților Robert Frost, Maya Angelou și Elizabeth Alexander care au recitat în cadrul unei inagurări prezidențiale. Reuters notează că poemul său ”The Hill We Climb” (Dealul pe care îl urcăm) a oferit o viziune plină de speranță pentru o țară profund divizată.

Amanda GormanFoto: Captura YouTube

În vârstă de doar 22 de ani, tânăra din Los Angeles a recitat o poezie proprie „Dealul pe carel îl urcăm”, o referință la Capitol Hill, unde susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul pe 6 ianuarie, potrivit AFP.

Cu o voce calmă, ea și-a însoțit rimele în mișcări grațioase, fără bâlbâieli, care l-au afectat pe Biden în copilărie.

Poeta s-a descris ca fiind o ”fată de culoare și slabă, descendentă a sclavilor, crescută de o mamă singură”, care se regăsește ”recitân” în fața unui președinte.

”A fi american este mai mult decât mândria pe care o moștenim. Este trecutul în care pășim și cum îl reparăm”, a spus Gorman în scurtul poem recitat lăudat pe rețelele sociale.

”Nu vom merge înapoi la ce a fost. Mergem spre ce va fi, o țară care este rănită, dar întreagă. Binevoitoare, dar îndrăzneață. Puternică și liberă”.

Vorbind pe treptele Capitoliului american la două săptămâni după violențele suporterilor lui Trump, Gorman a spus că americanii ar putea să se ridice deasupra urii.

”În timp ce democrația poate fi întârziată temporar, nu poate fi niciodată învinsă”, a spus Gorman.

”Să lăsăm o țară mai bună decât cea care ne-a fost lăsată”, a spus ea. ”Vom transforma această lume rănită într-una minunată”, a spus Gorman care a fost prima persoană numită National Youth Poet Laureate în 2017.

Acest copilă minune a studiat sociologia la prestigioasa universitate Harvard.

John F. Kennedy, Bill Clinton și Barack Obama au avut de asemenea poeți la ceremonia de învestitură.

Potrivit presei americane, numele său a fost șoptit organizatorilor ceremoniei de către Jill Biden, soția celui de-al 46-lea președinte, care a participat la una din lecturile sale.