China a anunțat miercuri sancțiuni împotriva a aproape 30 de oficiali din guvernul fostului președinte american Donald Trump, inclusiv împotriva secretarul de stat Mike Pompeo, pentru încălcarea „suveranității” sale, relatează AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"China a decis să sancționeze 28 de persoane care au încălcat grav suveranitatea chineză", a declarat ministerul său de externe într-o declarație publicată chiar în momentul în care Joe Biden prelua președinția la Washington.

În afară de Mike Pompeo, sunt citați în special de diplomația chineză Peter Navarro, consilierul comercial al lui Donald Trump, Robert O'Brien, care a fost unul dintre consilierii săi de securitate națională, Alex Azar, fost secretar de sănătate ieșit, precum și John Bolton și Stephen Bannon, consilieri ai miliardarului republican.

Toate aceste personalități și membrii familiilor lor nu vor putea intra pe teritoriul chinez, inclusiv în Hong Kong și Macao, a declarat ministerul de externe.

„Nici ei, nici companiile și instituțiile asociate acestora nu pot face afaceri cu China”, a adăugat el.

China a batjocorit miercuri acuzațiile lui Mike Pompeo potrivit cărora „genocidul” este împotriva musulmanilor uiguri din regiunea sa nord-vestică Xinjiang este în curs.

Chestiunea uigurilor este unul dintre numeroasele puncte de conflict dintre Beijing și Washington alături de Covid-19, Hong Kong și chiar Taiwan.

Potrivit experților străini, mai mult de un milion de uiguri sunt sau au fost reținuți în tabere de reeducare politică din Xinjiang.