Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut miercuri noul președinte american Joe Biden să „întărească alianța” dintre Israel și Statele Unite pentru a face față „provocărilor comune”, precum „amenințarea” din Iran, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: AFP / Profimedia Images

„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dvs. pentru a consolida alianța Statele Unite / Israel, pentru a continua să extindem pacea între Israel și lumea arabă și pentru a face față provocărilor comune, în primul rând amenințării reprezentate de Iran”, a declarat Netanyahu într-un videoclip în care îl felicita pe Biden.

Papa Francisc l-a încurajat miercuri pe noul președinte SUA, Joe Biden, să promoveze „reconcilierea și pacea” în Statele Unite și între popoare, într-un mesaj scris în limba engleză.

Papa speră ca Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria Statelor Unite după John F. Kennedy, să fie „ghidat în eforturile sale de a promova reconcilierea și pacea în Statele Unite și între națiunile lumii, pentru a pentru a avansa binele comun universal".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este nerăbdătoare să deschidă "un nou capitol" în relaţiile dintre Germania şi SUA, într-un mesaj de felicitare pentru noul preşedinte american Joe Biden, relatează AFP şi DPA.

Citată într-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert, Angela Merkel le-a transmis preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris "cele mai calde felicitări" cu ocazia învestirii lor, spunând că este o "adevărată celebrare a democraţiei americane", potrivit Agerpres.

Președintele francez Macron i-a urat lui Biden un „binevenit înapoi” în Acordul climatic de la Paris. "Numai împreună vom putea reuşi să facem faţă provocărilor timpului nostru. Numai împreună vom putea schimba situaţia climatică acţionând pentru planeta noastră", a adăugat Macron.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a felicitat miercuri pe președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris. ”Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”.

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat miercuri pe preşedintele american Joe Biden pentru învestitură şi a spus că este nerăbdător să colaboreze cu el în domenii precum lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi a schimbărilor, relatează Reuters. "Vom lucra de asemenea împreună pentru progresul acţiunii climatice şi creşterii economice curate, pentru a promova incluziunea şi diversitatea şi pentru a crea locuri de muncă bune pentru clasa de mijloc şi oportunităţi pentru cetăţenii noştri, contribuind în acelaşi timp la democraţie, pace şi securitate în interior şi în întreaga lume", a adăugat premierul canadian.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a felicitat miercuri pe Joe Biden, la inaugurarea acestuia ca preşedinte al SUA, a declarat şeful biroului de presă al guvernului de la Budapesta, Bertalan Havasi, potrivit agenţiei MTI.

În scrisoarea sa de felicitare, Viktor Orban a menţionat că ultimii patru ani au demonstrat potenţialul cooperării prieteneşti şi reciproc benefice între Ungaria şi SUA, iar această perioadă a deschis noi perspective în relaţiile bilaterale între Washington şi Budapesta în domeniile securităţii, politicii energetice şi economiei, a spus Havasi.

Maia Sandu îl felicită pe Biden şi îşi exprimă speranţa că SUA vor rămâne un ''partener apropiat'' al R. Moldova.