"Democrația a câștigat", a declarat miercuri noul președinte american Joe Biden, în discursul său inaugural, salutând o zi de "speranță" pentru America. "Voința oamenilor a fost auzită și voința oamenilor a fost respectată", a spus el la câteva minute după ce a depus jurământul pentru a deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, relatează AFP.

Joe Biden discurs de inaugurareFoto: Captura video

Joe Biden, de asemenea, a făcut apel pentru „unitate” în timpul discursului său de 21 de minute și s-a angajat să fie președintele tuturor americanilor.

Într-un avertisment cu privire la sosirea „celei mai dure și mai letale faze” a pandemiei, noul președinte a cerut americanilor să lase deoparte divergențele pentru a înfrunta această „iarnă întunecată”.

„Vom depăși împreună”, a asigurat el, înainte de a ține un minut de reculegere în amintirea celor 400.000 de „mame, tați, soți, soții, fii, fiice, prieteni, vecini și colegi” uciși de Covid -19.

Noul președinte i-a îndemnat în continuare pe americani să respingă ”manipularea faptelor, într-o aluzie la predecesorul său Donald Trump, care săptămâni întregi a negat rezultatul alegerilor prezidențiale și a popularizat expresia „știri false”.

"Dezacordurile nu trebuie să conducă la un război complet. Și trebuie să respingem cultura în care faptele în sine sunt manipulate și chiar inventate", a spus el.

„Există adevărul și există minciunile, minciunile rostite pentru putere și profit. Și fiecare dintre noi are o datorie și o responsabilitate, ca cetățeni, ca americani și mai ales ca lideri, (...) să apărăm adevărul și să luptăm împotriva minciunilor ", a adăugat el.

Joe Biden s-a angajat, de asemenea, să „învingă” „supremația albă” și „terorismul intern” la două săptămâni după violențele de pe Capitol Hill.

"Astăzi vedem apariția extremismului politic, supremației albe și a terorismului intern", a remarcat el. „Trebuie să le înfruntăm și le vom învinge”, a spus el.