Cu doar câteva ore înainte de a părăsi Casa Albă, Donald Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon care este acuzat de fraudă, relatează Reuters și BBC News. Anunțul vine cu doar câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare la care Joe Biden va depune jurământul în calitate de cel de-al 46-lea președinte al SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Așa cum era de așteptat, Trump a semnat ordinul de grațiere pentru alte 73 de persoane. În ciuda speculațiilor, Trump nu și-a acordat grațiere lui și familiei sale (deși exista această posibilitate juridică ce nu a fost însă niciodată folosită de vreun președinte american). Nici avocatul său Rudy Giuliani nu ar fi pe listă, potrivit CNN.

În schimb, Elliott Broidy, care a condus campania de strângere de fonduri pentru Trump și care și-a recunoscut vinovăția pentru unul dintre capetele de acuzare privind activitățile secrete de lobby, a fost și el grațiat. Broidy a recunoscut că a făcut lobby pentru a influența administrația Trump, în numele unui miliardar străin, în schimbul a milioane de dolari.

Pe lista celor grațiați figurează și doi rapperi: Lil Wayne, care a pledat vinovat pentru posesia ilegală de arme în Miami, și Kodak Black, acuzat și el de posesia de armament.

Steve Bannon, principalul său strateg politic în 2016, nu figura însă pe lista inițială care a fost vehiculată de presa americană, în condițiile în care relațiile dintre cei doi se răciseră la un moment dat, după demisia lui Bannon de la Casa Albă. În plus, potrivit Reuters, consilierii lui Trump l-au sfătuit să nu îi acorde acest act de clemență lui Steve Bannon.

Bannon a fost consilierul cheie în campania electorală a lui Donald Trump din 2016. Anul trecut, el a fost pus sub acuzare și arestat pentru fraudă, pledând nevinovat. Fostul consilier s-a ocupat de strângerea de fonduri pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul, fiind acuzat de deturnarea a cel puțin 1 milion de dolari, bani pe care i-ar fi folosit pentru cheltuieli personale. În total, potrivit oficialilor, campania ”We Build The Wall” a strâns 25 de milioane de dolari.

(Știre actualizată)