Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a felicitat marţi pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden, înaintea ceremoniei de învestire de miercuri, afirmând că aşteaptă cu nerăbdare să "colaboreze strâns" cu acesta, informează AFP.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

"Îl felicit cu căldură pe Joe Biden pentru învestirea sa istorică în calitatea de al 46-lea preşedinte al Statelor Unite", a declarat Boris Johnson într-un comunicat. "Aştept cu nerăbdare să colaborez strâns cu noua sa administraţie în timp ce luptăm cu COVID şi să reconstruim mai bine pornind de la pandemie", a adăugat liderul conservator britanic.

"În ceea ce priveşte lupta împotriva COVID, schimbările climatice, apărarea, securitatea, promovarea şi apărarea democraţiei, obiectivele noastre sunt aceleaşi şi naţiunile noastre vor lucra mână în mână pentru a le atinge", a continuat Boris Johnson.

Premierul britanic s-a declarat, de asemenea, nerăbdător să îl poată întâmpina pe succesorul lui Donald Trump la summitul G7 şi la conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), două evenimente internaţionale pe care Regatul Unit le găzduieşte în 2021.

Liderul britanic se bazează în special pe aceste două evenimente majore pentru a propulsa Marea Britanie ca o putere majoră pe scena internaţională după ieşirea din Uniunea Europeană.

După alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, Boris Johnson, un aliat al preşedintelui republican Donald Trump, foarte favorabil proiectului său Brexit, se declarase deja "nerăbdător" să colaboreze cu democratul Joe Biden asupra "priorităţilor comune", inclusiv combaterea schimbărilor climatice.

Marţi, preşedintele COP26, britanicul Alok Sharma, a apreciat că alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA este "o veste bună".

Joe Biden a promis că va readuce SUA în acordul de la Paris privind schimbările climatice de îndată ce va ajunge la Casa Albă. Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acest acord la doi ani după semnarea acestuia, în 2015. (Sursa: Agerpres)