Balkan Insight: Tulpina religioasă a anti-vaccinismului se răspândește în Europa Centrală și de Est

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2021, 0:33 Actualitate | Internaţional


protest antimasca Piata Universitatii
Foto: Captura video
În vreme ce guverne din toată lumea se zbat să procure suficiente doze de vaccin anti-Covid-19 și să facă față problemelor logistice ale inoculării în masă, campaniile din Europa Centrală și de Est (ECE) sunt obstrucționate de activiști anti-vaccin hotărâți să exploateze prejudecățile profund înrădăcinate despre vaccinuri și neîncrederea larg răspândită în sistemele naționale de sănătate și în politicieni.

Acești activiști, printre care se află chiar și cadre medicale, sunt invariabil simpatizanți ai mișcărilor internaționale anti-globalizare și ultraconservatoare din perspectivă socială, iar ei constată acum că printre cei mai influenți aliați ai lor se numără cele mai conservatoare elemente ale bisericii din țara lor.

Anti-vacciniștii din Europa Centrală și Balcani preiau argumentele și temerile anti-vacciniștilor din întreaga lume, între care posibilele efecte secundare ale vaccinurilor testate - spun ei - insuficient, și denunță drept discriminare orice tentativă de a se impune restricții de călătorie ori circulație celor ce refuză vaccinarea.

Anti-vacciniștii din regiune mai obiectează puternic împotriva imunizării și pentru că la producția unora dintre vaccinuri se folosesc celule crescute în laborator provenite din celule prelevate de la fetuși umani avortați - uneori deliberat prezentate, în mod fals, drept celule sau țesut de fetuși -, un lucru care a atras în rândul lor și voci conservatoare din bisericile ortodoxă și catolică.

Rugăciune pentru vindecare

Un personaj religios binecunoscut care s-a declarat public împotriva vaccinării anti-Covid-19 este Teodosie Petrescu, arhiepiscop de Tomis al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Petrescu a sfidat în mod repetat restricțiile anti-pandemie impuse de guvern în privința evenimentelor religioase și a declarat despre vaccin: „Nu îndrăznesc să încurajez pe nimeni să se vaccineze [...] Acesta e singurul vaccin care nu a fost testat pe animale și e testat direct pe oameni; s-au întâmplat deja accidente”.

Petrescu a declarat recent la o emisiune de știri la oră de vârf că: „Lucrul care vindecă cel mai mult e rugăciunea, mult mai mult decât orice vaccin”.

Cea mai importantă sectă ortodoxă din România care a adoptat drept poziție oficială opoziția față de vaccinuri e Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România, care s-a scindat de BOR în 1924 ca urmare a refuzului fondatorilor ei de a adopta calendarul gregorian.

„Refuzăm imperativ acest vaccin din motive religioase, dar și pentru că nu a fost testat științific temeinic”, a afirmat într-o declarație oficială din 8 ianuarie arhiepiscopul Vlasie al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.

În Biserica Ortodoxă Greacă, printre membrii ei de seamă care au luat poziție contra vaccinării se numără episcopul de Kalavryta, Amvrosios, personaj extrem de controversat care a fost forțat să demisioneze anul trecut, fiind acuzat de discurs al urii în urma unei perorații homofobe. Amvrosios a mai susținut și că SARS-CoV-2 ar fi fost creat de „forțe necurate” pentru a obliga popoarele să se vaccineze cu un vaccin ce conține un „cip care va avea numărul 666”.

Un alt personaj clerical de vază din Grecia, episcopul de Kythira, a lansat un apel către creștini pentru refuzul vaccinării anti-Covid-19, întrucât vaccinurile ar fi fost create de „produsul avorturilor”. Este o referire la utilizarea celulelor de fetuși cultivate în laborator în procesul de cercetare și producție al unora dintre vaccinurile contra Covid-19. Asemenea celule nu au fost însă folosite la vaccinurile Pfizer și Moderna, care sunt produse farmaceutice sintetice.

Această chestiune morală, pentru cei care consideră avortul o crimă, a fost invocată și în țări catolice, mai cu seamă în Polonia, de către ONG-uri care nu sunt neapărat împotriva vaccinării anti-Covid-19. În Polonia influenta organizație conservatoare juridică Ordo Iuris susține vaccinarea, însă a cerut publicului să nu „uite întrebări etice importante” legate de vaccinuri.

„Sunt legate în principal de folosirea celulelor de la cadavrele copiilor avortați pentru a se produce vaccinurile”, a scris grupul într-un comunicat publicat în decembrie, contrazicându-i pe experții care afirmă că vaccinurile anti-Covid-19 nu conțin nici un fel de celulă de la fetuși avortați.

„Chiar dacă aceste celule au fost luate de la fetuși omorâți acum mai bine de 10 ani, acest gen de practică justifică avortul”, a pretins grupul, adăugând că „toți cei care vor să se vaccineze ar trebui să aibă posibilitatea să folosească vaccinuri care au fost produse într-o manieră etică”.

Obiecții similare au fost ridicate individual de preoți catolici și de organe de presă asociate celor mai conservatoare facțiuni ale Bisericii Catolice din Polonia, cum ar fi Radio Maryja.

În ciuda influenței mari a acestor voci, nici bisericile oficiale majoritare ortodoxe și nici ierarhia catolică nu împărtășesc opoziția față de vaccinurile anti-Covid-19.

Pentru catolici a existat un moment de un simbolism enorm pe 14 ianuarie, atunci când atât papa Francisc cât și cel abdicat, Benedict, s-au vaccinat cu prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech. Francisc a promovat puternic vaccinarea anti-Covid-19, iar biroul dogmatic al Vaticanului a declarat în decembrie că este „moral acceptabil” ca un catolic să se vaccineze, chiar dacă folosește un vaccin produs cu ajutorul unor celule de laborator provenite inițial de la fetuși avortați cu multă vreme în urmă.

În România, BOR a „salutat vestea bună” în privința vaccinurilor, dar nu a recomandat credincioșilor să se vaccineze, în vreme ce unele personaje de seamă din bisericile învecinate din Bulgaria și Grecia au contribuit la infirmarea unor suspiciuni privind vaccinurile.

Vocile naționaliste din corul anti-vaccinare

Mesajele anti-vaccinare sunt preluate și de grupări naționaliste, xenofobe și ultraconservatoare din perspectivă socială de pe tot cuprinsul ECE, ele fiind adesea în legătură cu cele mai radicale elemente ale bisericii. De obicei ele se folosesc de Facebook drept canal principal de comunicare.

Activistul conservator John Vice Batarelo din Croația, de la ONG-ul Vigilare, se opune oricărui vaccin produs sau testat pe baza - pretinde el - „copiilor nenăscuți omorâți”. Batarelo a declarat că nu contează „când a fost avortat intenționat acel copil nenăscut inocent”, referindu-se la faptul că celulele crescute în laborator provin din celule prelevate de la fetuși avortați deliberat în anii '70-'80. „Timpul nu e un factor important aici”, a afirmat el.

Conform Vigilare, vaccinurile aprobate de la producătorii Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt „conectate cu avortul”, fără a aduce însă vreo probă în acest sens. Dacă un purtător de cuvânt al Oxford Vaccine Group, partenerul AstraZeneca, a declarat că la dezvoltarea vaccinului lor s-au folosit celule HEK-293 cultivate la origine dintr-un fetus avortat în Olanda în 1973, la vaccinurile Pfizer și Moderna nu s-a folosit nici o celulă provenită de la vreun fetus, nici în faza de cercetare, nici în cea de dezvoltare și nici în cea de producție.

Kyriakos Velopoulos, șeful partidului de extrema dreaptă Soluția Greacă, având legături strânse cu segmente periferice ale Bisericii Ortodoxe din Grecia, este un mare promotor al mișcării anti-vaccinuri în țara sa. Acest politician grec, acuzat și de facilitarea retoricii anti-musulmane și xenofobe, a refuzat să se vaccineze, declarând că nu vrea să devină un „cobai”.

Doi dintre cei mai cunoscuți anti-vacciniști polonezi sunt Justyna Socha și Piotr Jawornik, ambii asociați organizației „STOP NOP – Asociația Națională a Cunoașterii despre Vaccinuri”. Ei sunt consilierii parlamentarului Grzegorz Braun de la partidul Konfederacja, unul dintre principalii exponenți ai mișcării anti-vacciniste pe scena politică poloneză.

Cât despre România, pagini de Facebook precum „Pentru decizii informate”, „Apărare legitimă”, „Fără vaccinare obligatorie” sau asociația conservatoare a părinților Alianța Părinților au zeci de mii de abonați și publică frecvent articole care contestă eficiența și siguranța vaccinurilor anti-Covid-19, precum și legalitatea campaniilor de vaccinare în masă. Între postările și link-urile despre vaccinuri, ele intercalează denunțuri împotriva dispariției valorilor conservatoare, „agendei lobby-ului LGBT” și critici generale la adresa restricțiilor anti-pandemie.

Partidul naționalist al României, AUR, care a obținut 9% din voturi la alegerile de pe 6 decembrie, obținând o șocantă intrare în parlament la prima sa participare electorală, face activ campanie împotriva restricțiilor anti-pandemie, dar nu și contra vaccinurilor.

Port-stindardul anti-vacciniștilor în presa românească este ActiveNews. Cu peste 80.000 de abonați pe Facebook, acest site de știri se dovedește a avea cel mai mare succes la regruparea dreptei naționaliste, conservatoare și religioase pe o singură platformă.

În ciuda tuturor vocilor religioase și ultraconservatoare din spațiul anti-vaccinist, mulți experți contactați de BIRN [organizația de presă căreia îi aparține site-ul Balkan Insight - n.trad.] insistă că influența acestora nu ar trebui supraestimată și că instrumentul cel mai eficient al mișcării îl reprezintă cadrele medicale anti-vacciniste.

„Personal, cred că ei [majoritatea anti-vacciniștilor - n.a.] constituie o problemă minoră”, a declarat Snjezana Ivcic, cercetătoare în probleme medicale la Organizația pentru Inițiativa și Democratizarea Muncitorilor (BRID). „E îngrijorător că experți în medicină și sănătate iau poziție împotriva vaccinării, [fiindcă - n.a.] ei au o anumită autoritate și oamenilor obișnuiți le vine mai ușor să îi creadă.”

Alte voci anti-vaccinare din regiune

Pe lângă influențele religioase și de extrema dreaptă, libertatea față de interferența statului e o altă temă proeminentă a cercurilor anti-vacciniste din ECE.

Una din organizațiile de frunte anti-vacciniste din Croația este Asociația Croată a Părinților Activiști (HURA), fondată în urmă cu mai mulți ani, care invocă dreptul la codecizie al părinților și copiilor lor în privința tratamentelor medicale și, în consecință, consideră că vaccinarea ar trebui să fie o recomandare, nu o obligație. Ca mai toate organizațiile de acest gen, ea scoate în evidență riscul efectelor secundare ale vaccinării.

După cum s-a mai văzut și alte părți ale lumii, campanie anti-vaccinare fac și unele cadre medicale și farmaciști; inutil de spus, ei nu sunt niciodată epidemiologi, virusologi sau altfel de experți în chestiuni de sănătate publică.

Cel mai cunoscut anti-vaccinist al Serbiei e psihiatra Jovana Stojkovic, a cărei mișcare Živim za Srbiju („Trăiesc pentru Serbia”) cere „controlul deplin al instituțiilor de stat competente asupra originii, compoziției, dar și a testărilor clinice ale vaccinurilor importate” și vrea abrogarea legii vaccinării obligatorii. Ea e activă pe Facebook, însă popularitatea ei nu a trecut și testul electoral, coaliția formată de ea cu ecologiștii de extrema dreaptă obținând sub 1% din voturi la alegerile generale din iunie 2020.

În Ungaria cel mai cunoscut activist anti-vaccinist e un farmacist numit Gyorgy Godeny. El și-a făcut un nume în presa ungară în calitate de fost culturist, actor și aspirant la statutul de politician și de vedetă pe YouTube. Dr Godeny, după cum se auto-denumește el, scrie cu regularitate postări lungi pe Facebook și pe site-ul său, argumentând că Covid-19 nu există și avertizând în privința pericolelor vaccinării, mai ales pentru bătrâni. El a lansat și o petiție care cere revenirea la viața normală fără restricții și e invitat frecvent la TV și radio pentru a contesta punctele de vedere ale unor cercetători și medici cu reputație. Guvernul ungar a adoptat anul trecut o lege contra dezinformării, iar pe baza acesteia Godeny e anchetat în prezent de poliție.

Balkan Insight (preluare Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6944 vizualizari

 • -22 (30 voturi)    
  maximorum (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 2:02)

  winston_smith [utilizator]

  Cu toata propaganda asta agresiva si tot nu ajungeti la 2 milioane de vaccinati in Romania.. De-aia au bagat jumatate de tara in etapa a doua , pe cateva sute de mii de vaccinuri, ca sa mai amanati un pic momentu cand vede toata lumea ce cautate sunt. Bataie e pe ele hahahaaaaaa
  • -22 (28 voturi)    
   Cred ca se poate izola (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 2:26)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   demografic, populatia care doreste exclusiv vaccinarea: corporatisti si parintii/copiii lor, din marile centre urbane, persoane care au incredere oarba in autoritati si nu au nicio problema in a-si injecta un vaccin facut pe genunchi, care nu garanteaza imunitate pe mai mult de 6 luni.
   Aceste persoane au renunta la meta-naratiunea religioasa si traditionala pentru dictatura stiintifico-medicala.
   • -15 (17 voturi)    
    Nici macar (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 5:03)

    cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    "Dictatura stiintifica" i-ar obliga sa astepte confirmarea empirica a absentei efectelor secundare pe termen mediu si lung.
  • +17 (19 voturi)    
   Ti-ai raspuns singur? (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 6:48)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   De ce drac' nu ne lasi pe noi in pace sa ne vaccinam? Nu suntem asa de destepti ca tine, care nu crezi in nimic (''decat'' in teodosie si sosoaca), lasa ne in durerea noastra, nu trebuie sa ne atentionezi la 2 noaptea! E mai bine pt tine daca noi o mierlim, ramaneti mai putini pe aici si faceti stat ''fascist ortodox dacic comunist anti globalizare si anti ghei'', ce parere ai? Poate te pune Sosoaca ministru! Incearca totusi sa iei pastilele alea pe la 11 seara, nu mai sta pana pe la 2, ca am inteles ca e nevoie mare de somn in cazurile astea
 • -6 (12 voturi)    
  Pe bune? (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 7:11)

  mike123 [utilizator]

  Asta-i tot ce puteti?
  "Neîncrederea larg răspândită în sistemele naționale de sănătate și în politicieni"
  Oare de ce?
  • +3 (5 voturi)    
   Unii visează și cred în fantome. (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 10:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Mai sunt mulți cu studii făcute la munca câmpului,cum se făceau studiile pe timpul împușcatului(tot de către ai lui).La pregătirea lor,ce spune popa este sfânt,că-i duce aproape de Dumnezeu(vorba lui Teodosie).Și ajunși acolo nu au nevoie de vaccin.Trebuie înțeleși și ei.Înțeleși și izolați,pentru-că devin agresivi,vrând să-i însoțim în lumea lor(veșnică).Ei cred în minuni și veșnicia le oferă timpul necesar să le aștepte.Că așa sunt minunile,rare,că o viață de om nu ajunge să le apuci!
 • +3 (5 voturi)    
  Aurari (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:06)

  yol [utilizator]

  peste tot! Nici psd-ului nu-i vine sa creada ce clasa primeste de la fratii aurari.... Si pentru ca vorbesc aceeasi limba, cred ca vor fi cooptati in randurile psd-ului, soon....
  Speram ca pana la sfarsit natura sa faca dreptate si sa mai scurteze putin din intelectualii balcanici, ca prea sunt inteligenti.
 • -1 (9 voturi)    
  skip it! (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:38)

  Bercea [utilizator]

  Am sartit inclusiv vaccinurile din timpurile lui nea nicu, am prins vreo 5 ani de scoala pe timpul lui, nu am nici macar acea gaura din brat pe care o aveti toti!
  Am doi copii, pe care nu i-am vaccinat niciodata, nici macar vaccinul de la nastere deoarece am facut o cerere agresiva in aceasta privinta, nu ma intereseaza ce spun erbivoarele din jur si nici ce spune statul prin reprezentanti, am dreptul deplin si indiscutabil asupra genei mele si a urmasilor mei, drept pe care sunt dispus sa il apar inclusiv apeland la gesturi extreme.
  In concluzie behaiti in continuare voi cei ce sunteti pro, sa behaie si statul cat o vrea, dar, nu faceti greseala sa intindeti coarda prea mult, cand se ajunge la intruziune, nu voi ezita sa calc capatani! Indiferent ale cui sunt acelea!
  • -1 (5 voturi)    
   Mondialule (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 13:00)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Bercea

   Daca tot ai rupt contractul social, sper ca te-ai si izolat pe o insula suverana si nu o sa ma impiedic de tine sau de copiii tai la coada de la serviciile de sanatate, nu?
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 21 ianuarie 2021, 13:22)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui Bercea

   Te-au protejat cei care sau vaccinat mai berbecule.
 • -1 (7 voturi)    
  Cunosc o multime de atei (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:36)

  VOX. [utilizator]

  Care nu vor sa se vaccineze. Desi n-au nimic impotriva vaccinurilor, s-au saturat de minciunile si propaganda voastra. Isi asuma riscurile. Mai bine mor ca niste barbati, decat sa traiasca ca niste muiieri plangacioase. Stiu ca pentru multi dintre voi e greu de inteles, dar exista oameni care considera ca nu merita sa traiesti "cu orice pret".
  • +3 (5 voturi)    
   Si eu sunt prietene, ateu (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 12:56)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Pe deasupra, nici nu iau covid, nu se lipeste de mine deloc(am fost in contact direct - baut din aceesi sticla, mancat din aceesi farfurie, pupat - cu cel putin 10 persoane cu covid si nu am avut nici pe dracu'). Cu toate astea o sa mi fac vaccin. Stii de ce? Ca poate nu transmit daca mi fac! Or fi si atei, dar, aia care sunt se pliaza al dracului de bine cu fanii BOR si dacopatii, ce sa i faci?! Asta e, inghite in sec si mergi inainte!
   • +1 (5 voturi)    
    Prietene... (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:19)

    VOX. [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Chiar daca esti vaccinat, poti transmite "la fel de bine" virusul, daca il ai in organism, ca si unul care nu e vaccinat. Vaccinul nu este o bariera pentru virus, nici de la exterior spre interior, nici invers. In teorie, si uneori si in practica, un vaccin te ajuta sa lupti mai eficient impotiva bolii.

    P.S. Imi pare sincer rau ca esti ateu, dar poate iti trece. S-a mai intamplat si altora, si n-au regretat.
    • +2 (4 voturi)    
     Am zis ''poate'' (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 14:38)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

     Orice poate scadea probabilitatea e binevenit!
    • 0 (4 voturi)    
     in organism vaccinat virusul nu se poate inmulti (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 16:02)

     George1000 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

     corect. vaccinul nu e bariera in calea virusului ci doar impiedica virusul sa te transforme in xerox pt el si astfel inmultindu-se sa te imbolnaveasca. Un virus ajunge in organism vaccinat, nu se poate multiplica fiindca il impiedica anticorpii si apoi e atacat si halit de celulele albe ca de niste canibali.
     • +1 (1 vot)    
      ... (Joi, 21 ianuarie 2021, 13:29)

      prio [utilizator] i-a raspuns lui George1000

      ... faci boala in forme usoare , nu ramii cu sechele.
      Asta e ratiunea vaccinului
    • +1 (1 vot)    
     ... (Joi, 21 ianuarie 2021, 13:28)

     prio [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

     ... dar cine sa inteleaga ????
   • +2 (2 voturi)    
    NOROCOSULE (Miercuri, 20 ianuarie 2021, 15:59)

    George1000 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    De fapt s-a lipit de tine forma asimptomatica NOROCOSULE
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Joi, 21 ianuarie 2021, 13:27)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   atunci auto infecteaza-te cu virusii bolilor care se protejaza prin vaccin asta ca sa vezi ce bine e si ca tu ai dreptate sa nu te vaccinezi
   Asa scapa lumea de specimene ca "Gica contra"
   sau faci parte din luptatorii aia din Tulcea care cind sau lansat campaniile de vaccinare au facut revolutie?//
   Acum numai sunt decit citeva ramasite?/
   Restul sau dus au luat cu ei virusii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by