Un renumit expert în probleme iraniene a fost arestat lângă Boston sub acuzația că ar fi ascuns că nu acționează ca un expert neutru, ci ca agent al guvernului iranian, a declarat marți Departamentul de Justiție al SUA, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lotfolah Kaveh Afrasiabi a fost arestat luni la domiciliul său din Watertown, Massachusetts și urma să fie prezentat marți unui judecător federal la Boston, a declarat ministerul într-un comunicat.

„De mai bine de 10 ani, Kaveh Afrasiabi s-a prezentat Congresului, jurnaliștilor și publicului american ca un expert obiectiv și neutru în Iran”, în timp ce el a fost „de fapt angajat în secret de guvernul iranian și de misiunea Iranului la ONU și a plătit pentru a-și răspândi propaganda ", a declarat John Demers, ministru adjunct al justiției responsabil cu problemele securității naționale.

Ministerul SUA citează în special un e-mail al acestuia către Ministerul de Externe iranian, din iulie 2020, în care Kaveh Afrasiabi mulțumește ministerului, subliniind că numeroasele sale scrieri și articole „nu ar fi fost posibile fără sprijinul (său)” .

Site-ul web al lui Kaveh Afrasiabi indică faptul că a predat la Universitatea din Boston, a fost invitat la universități de prestigiu precum Harvard sau UC Berkeley și a publicat mai multe cărți, în special referitoare la acordul nuclear iranian, pentru care o vreme i-a sfătuit pe negociatorii iranieni.

Afrasiabi, titular al unui doctorat și al unui permis de ședere valabil, citat frecvent de mass-media internațională, a fost arestat pentru că nu s-a declarat agent al unui guvern străin, cu încălcarea legislației SUA, potrivit Departamentului Justiției.

El riscă până la 10 ani de închisoare dacă este condamnat.