Comisia Europeană a recomandat marți vaccinarea împotriva COVID-19 a cel puțin 70% din populația adultă a Uniunii Europene până în vara acestui an pentru a reduce răspândirea coronavirusului și a aduce sub control pandemia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției.

VaccinareFoto: MApN

Executivul blocului comunitar afirmă că statele membre ar trebui să finalizeze vaccinarea a 70% din persoanele adulte până în vară, ceea ce ar presupune inocularea a peste 200 de milioane de persoane, cel mai probabil cu două doze fiecare.

Comisia recomandă de asemenea ca persoanele cu vârsta de peste 80 de ani și angajații din domeniul sanitar să fie vaccinați în proporție de cel puțin 80% în fiecare stat membru.

Aceasta promite să colaboreze cu statele membre, întreprinderi și Agenția Europeană pentru Medicamente „pentru a valorifica la maximum potențialul UE de creștere a capacității de producție a vaccinurilor”.

Comisia a anunțat de asemenea că discută cu țările membre în ceea ce privește certificatele de vaccinare, afirmând că până la „sfârșitul lunii ianuarie 2021 urmează să se convină asupra unei abordări comune care să permită ca certificatele emise în statele membre să fie utilizate rapid în sistemele de sănătate din UE și din afara acesteia”.

Uniunea Europeană a rezervat deja 2,3 de miliarde de doze de vaccinuri și candidați de vaccinuri anti-COVID-19 dar deocamdată doar două dintre acestea au fost aprobate de către Agenția Europeană pentru Medicamente și Comisia Europeană.

UE a rezervat 600 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech și se așteaptă ca acestea să fie livrate până la sfârșitul anului, în pofida problemelor semnalate în ultimele zile.

Citește și: