Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marți Elveția pentru faptul că a aplicat o amendă foarte mare unei femei din România care cerșea în Geneva, scrie AFP.

CEDOFoto: echr.coe.int

"Curtea apreciază că sancțiunea impusă petentei nu constituie o măsură proporțională nici pentru scopul de a lupta împotriva criminalității organizate, nici cel care vizează protejarea drepturilor trecătorilor, a rezidenților și a proprietarilor de centre comerciale", afirmă instituția din Strasbourg.

O femeie analfabetă din comunitatea romă, născută în 1992, a fost condamnată în ianuarie 2014 la o amendă de 500 de franci elvețieni (circa 464 euro) pentru cerșetorie. Femeia, care nu avea loc de muncă și nu încasa nici ajutor social, a fost ulterior închisă timp de cinci zile pentru faptul că nu și-a plătit amenda.

"Plasată într-o situație de vulnerabilitate evidentă, petenta avea dreptul, inerent demnității umane, să-și poată exprima suferința și să încerce să-și remedieze nevoile prin cerșetorie", a apreciat CEDO.

Curtea a afirmat deci că Elveția a încălcat articolul 8 care protejează dreptul la respectarea vieții private și familiale din Convenția europeană pentru drepturile omului.

Elveția va trebui să plătească petentei 922 de euro despăgubiri morale.