Un videoclip lansat de The New Yorker arată cât de puternică și violentă a fost pătrunderea protestatarilor pro Trump în clădirea Capitoliului.

Haos in Washington 16Foto: AFP / Profimedia Images

Procurorii federali au afirmat vineri într-un document judiciar că protestatarii au urmărit "să captureze şi să asasineze oficiali aleşi", potrivit Reuters.

Poziţia procurorilor este cuprinsă într-un document prin care i se cere unui judecător reţinerea lui Jacob Chansley, bărbatul din Arizona şi adeptul teoriei conspiraţiei QAnon care a fost fotografiat, purtând o căciulă cu coarne de bizon, la biroul vicepreşedintelui Mike Pence din clădirea Senatului SUA.

Acest memoriu pentru reţinere, scris de avocaţi ai Departamentului de Justiţie din Arizona, oferă detalii despre ancheta FBI asupra lui Chansley, dezvăluind că el a lăsat un mesaj scris pentru Pence prin care ameninţa că "este doar o chestiune de timp" până "se va face dreptate".

"Probe solide, inclusiv propriile cuvinte şi acţiuni ale lui Chansley la Capitoliu, susţin că intenţia protestatarilor de la Capitoliu era de a captura şi asasina oficiali aleşi în guvernul Statelor Unite", scriu procurorii. Avocatul public care îl reprezintă pe Chansley nu a putut fi contactat deocamdată pentru a comenta informaţia, explică Reuters.

Nu există vreo "dovadă directă" despre tentative de asasinat urzite de susţinătorii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul din Washington în 6 ianuarie, a declarat - vineri - procurorul federal al districtului Columbia, Michael Sherwin, citat de Reuters. Declaraţia sa, făcută într-o conferinţă de presă, pare să contrazică afirmaţii formulate joi seara de procurori federali din Arizona, potrivit cărora atacatorii avuseseră intenţia "să captureze şi să asasineze responsabili aleşi".